DOLAR
32,3195
EURO
35,0491
ALTIN
2.308,99
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Kaçak Yapı Ruhsatı…

polat-galle

Kaçak Yapı Ruhsatı...

Bodrum kaçak yapı cenneti, kitabına uydurulmuş imar planları, imar planlarına uydurulmuş yapı ruhsatları, hiçbir kitaba uymayan, gözümüze sokarak yapılan kondu binalar, değme gitsin…

Başkan Aras göreve geldiği günden beri “Yıkacağım, Yıkıyorum” dedikçe zaman zaman uyarılarda bulundum, yasal olarak yapı ruhsatına bağlanabilecek yerlerde daha dikkatli davranılması gerektiği konusunda.

Yaygın basında yer aldığı gibi binlerce bina yıkılmış değil elbet. Aslen büyük projelerden günah keçisi seçilen, Besa A.Ş Gündoğan THE BO VIERA projesinde kısmen yıkım sürerken, bir taraftan da yeni yapılaşma devam ediyor. Bırakın yapılan bina katliamını, denizi doldurarak katledilen doğa için hiçbir hareket gözlenmiyor.

Turizm şöyle böyle derken, turizmin Bodrum’a neler kattığı ortada. Her şeyde olduğu gibi, bu konuda da ayarsız olduğumuz için, çarpık yapılaşmanın sorumlusu, Turizm Politikası olmayan Bodrum’un gelmiş geçmiş tüm yerel yöneticileridir.

İkinci konutlarda aslında iç turizmin bir kalıntısıdır. Turizm+ 2.Konut İmar planlarında dahi yerini almış, rant arttıkça rağbet artarak Bodrum’un sonunun başlangıcı hazırlanmıştır.

Nüfus çoğaldıkça ihtiyaçlar artmış, kent yaşamı planlanamadığı için sorunlar üstü üste yığılarak mevcut hale gelmiş durumdayız.

Su yetmez, kanalizasyon hak getire, yol yetmez, sağlık, eğitim, konaklama derken bu işlerin faturası toplumun geniş kesimlerine ödetilmeye çalışılır hale gelmiştir.

Bakkalı, kasabı, manavı, pazarcısı ,esnafı para kazanamaz hale getirilen Bodrum, hipermarketler, Özel okullar, özel hastaneler, Bodrum’a hiçbir katkısı olmayan otel zincirlerinin cirit attığı yer haline gelmiştir.

Sermaye geldikçe dar gelirlinin yaşama hakkı zorlaşmıştır. Seçtiğini zannettiği halde, aslında seçmediği sermaye odaklarının finanse ederek başımıza getirdikleri yöneticiler yerel halkı, esnafı sindirerek sermayenin daha çok tacizine maruz kalmıştır.

Geçenler de Alp Arbak’a ait Haber Bodrum Gazetesi (dijital gazete) İmar Barışı ile ilgili bir yazı yayınlandı. Yazının içeriğine katılmamak mümkün değil. İmar Barışı süresinin tekrar uzatılması için iktidar ve muhalefet milletvekillerine bir çağrı yapılıyor.

Gerekçe basit…

“Varımı yoğumu koydum belki şimdi yıkılacak” İsyan dahi etmiyor vatandaş, sadece halini dile getiriyor.

Mantar gibi inşaatlar yapılırken göz yumanlar, yargılanmadı ve yargılanmıyor. Bedeli yine halka ödetiliyor. “İmar Barışı” tamda Alp Arbak’ın söylediği gibi uzatılır umuduyla başlarını sokacak bir ev yaptılar. Bizde adettir ya, süreler sürekli uzar.

Parasızlıktan başvuramayanlar, tarih ileriye alınır beklentisi yaşayanlar, bir umut varlarını yoklarını ortaya koydular. Belki de çare yerel yöneticilerin marifetine kalmış tabi ki.

Bodrum’un betonlaşmasının faturası halka çıkarılamaz.

Bodrum Belediyesi’nin dahi bir çok mülkü ya kaçak, yada ruhsatsız hale gelmiş durumdadır. Bugün Deniz Müzesi olarak kullanılan binanın tamamı ruhsat ve eklerine hem aykırıdır, hem de yapı kullanma izni yoktur.

Bodrum İmar Müdürlüğü Binası aslen kütüphanedir. Başkanımız diyor ya “Yolu olmayan yere ruhsat vermişler.” diye, bir bakın bakalım İmar Müdürlüğü’nün giriş yolu var mıdır? Yoksa başka parsel yol olarak mı kullanılmaktadır.

İmar Barışı yenilenir mi bilmem…

Ancak imar barışına başvurmayanlar, başvuru yapmış olupta yasal olarak tarihe uygun olmayanlar korunurken ve bunlar rantın alasını yaparken, neden halkın yaptığı yapıların üzerine gidilmekte?

Yapı ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan, emsal fazlası olan Amerikan Hastanesi neden göz ardı ediliyor? Bu hastane açılışında boy, boy fotoğraf veren sayın Ahmet Aras ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün değil midir?

Bodrum’da özel hastaneler, özel okullar tek tek kontrol edilsin, hangisi imar planlarına uygun yapılmıştır. Şimdide birileri Bodrum’a yeni hastane yapma peşinde, kim ön ayak oluyor bunlara bilmem, lakin kim nasıl ruhsat verecek bakacağız.

Bir okul var hangi okul olduğunu söylemeden yazacağım, Okul kiracı, kiraya veren Bodrum’da bir iş adamı yani mülk sahibi. Yapı ruhsat ve eklerine aykırı, İmar barışı Başvurusu da yanlış, çünkü kanunun belirttiği 31.12.2017 tarihinden sonra yapılmıştır.

Yer: Konacık 316 Ada 1 Nolu Parsel alan: 3. 466 metre kare emsal E: 40 Gabari 7.50 Mt dir. Bir parselde birden fazla bina yapılabilir, gabari 7.5 Mt kullanılacak ise tek bina alanı 600 m2 geçemez,

Bina iki ayrı blok olarak yapılıp arası kapatılıyor, asma kat yerine tüm kat yapılarak emsal iki katından fazla kullanılıyor, Bodrum kat neredeyse arsanın tamamı kullanılmış.

Bu yapıları görmezden gelenler…

Turgutreis İmar Planlarında değişik yapılacağı bilinerek yine sermayeden yana olup, son birkaç ayda “yangından mal kaçırırcasına” yapı ruhsatı vermişlerdir.

Son Yapılan Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında bu planlar “oy birliğiyle” kabul edildi. Henüz yürürlükte olamasa dahi, plan değişikliğinin göz ardı edilmemesi gerekiyordu.

Kaçak Yapı Ruhsatları…

Verilen bu yapı ruhsatları özellikle Akyarlar ve Aspat mutlaka incelemeye alınmalıdır. Gece yarıları imzalanan yapı ruhsatları, çalışma azmi ve iş aşkı için olmasa gerek.

Dünkü yazımda en çok merak edilen kaçak kütüphanenin neresi olduğuydu. O konu biraz uzun ve ilginç ilişkiler bulunmakta.

Amerikan Hastanesini kurtarmaya çalışanlar, kafelerde indirim yaptık söylemleriyle, dikkatleri başka yönlere çekmeye çalışmasınlar.

Vesselam…

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları