Halkların Demokratik Partisi Bodrum Ekoloji Komisyonu bugün yaptığı yazılı açıklamada Ortakent Mahallesi’nde 1.1 milyon metrekarelik hazine arazisinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile açılmasına ve yapılaşmaya izin verilmesine tepki gösterdi.
Komisyondan yapılan yazılı açıklamada ;
Toplumsal desteğini giderek kaybeden Akp-Mhp iktidarı, saldırganlığını arttırarak ömrünü uzatmaya çalışıyor. Bir taraftan, 6-8 Ekim olaylarını bahane ederek partimizin ve “etkin muhalefet”in sesini kısmak isterken, diğer taraftan telaşla rant politikalarını yaşama geçirmeye çalışıyor.
Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden, hem ülke yurttaşları hem de uluslararası turizm şirketleri tarafından tatil için öncelikle tercih edilen yerlerin başında gelen ilçemiz de, bu rant saldırılarından payını alıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce gündeme getirilen, tüm karşı çıkışlara rağmen projelendirme ve ön izin süreci devam ettirilen ‘’Çevre Yolu’’ tehdidinin yanısıra, ulusal ve uluslararası sermaye kuruluşları tarafından sahillerimizin otellerle, lüks villa ve rezidanslarla, marinalarla betonlaştırılması, Bodrum’u bilinen, sevilen kimliğinden hızla uzaklaştırıyor.
Akp’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 21 Haziran 2020 tarih, 31220 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2836 sayılı karar ile, Mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı, Ortakent mahallesi 353 ada’daki toplam alanı 1.102.310 m2 olan 9 adet parselin yapılaşmaya açılmasına karar verilmiştir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yerleşkesi civarında bulunan bu parsellerin tamamı 1. ve 3. derece arkeolojik ve doğal sit alanları içinde kalmaktadır.
Geçmiş dönemlerde de imara açılmak istenen ama Bodrumluların dirençleri sonucu bundan vazgeçilen hazineye ait bu araziler üzerinden rant elde etme hesapları her zaman olmuştur. Daha üç ay önce birilerinin , 10 Temmuz 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘’ÇED süreci başladığı’’ duyurulan bir arama ruhsatı ile söz konusu alanın denize yakın parsellerinde jeotermal sondaj kuyusu açarak, işletme hakkı elde etme girişiminde bulunduğunu biliyoruz.
Cumhurbaşkanlığı’nın 2836 sayılı kararı ile, 1.102.310 m2 büyüklüğündeki bu alan ile ilgili tüm yetkiler, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 8. maddesi dayanak yapılarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na verilmiştir. Damat Bakan Berat Albayrak’a bağlı olan idarenin hazırlamış olduğu rant planları da aynı kararla onaylanmıştır. Bu planlara göre bugünlere kadar yeşil olarak kalmış ve halkın kullanımına açık olan bu parsellerde konut, otel, ticari binalar ve günübirlik tesisler yapılabilecektir.
Halkların Demokratik Partisi olarak biz, Bodrum Belediyesi’nde askıya çıkan bu rant planlarına karşı Bodrumluların ve Bodrum’da bulunan sivil toplum örgütlerinin seslerini yükselterek yasal ve meşru zeminlerde itirazlarını ortaklaştırmaları gerektiğine inanıyoruz.
Partimiz, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan rant planlarının iptal edilerek Ortakent’teki bu alanın mevcut doğal haliyle kalması için üzerine düşeni yapmaya kararlıdır. Yaşam alanlarımızın betonlaşmasına göz yummayacağız!