Birçok çeşit peynirin üretildiği Kars’ta, tarihi Süvari Tabyası’nda kurulan Türkiye’nin ilk tematik Peynir Müzesi’ni gezen turistler, süt ürünlerinin yayladan sofraya olan tüm sürecini görebiliyor.
Türkiye’nin peynir çeşitliliği ile ünlü kenti Kars, “Gelecek Turizmde” projesi kapsamında dünyanın 18’inci peynir rotası olarak belirlendi.
Kars’ta, tarihi bir tabya olan Süvari Tabya’da kurulan Peynir Müzesi, ziyaretçilerine peynirin üretim sürecini baştan sona anlatıyor. Müzede, endemik bitkiler, ahır bölümü, süt dolu güğümler ve yayla yaşamı gibi peynirin yapım sürecine ışık tutan bölümler bulunmaktadır.
Müzenin yer aldığı Süvari Tabya, 1700-1800’lerde Osmanlı-Rus savaşları sırasında inşa edildi. Tabya, uzun yıllar soğuk hava deposu olarak kullanıldı. 2 yıllık bir restorasyon sürecinin ardından peynir müzesine dönüştürüldü.
Müze Müdürü Yeşim Koç, endemik bitkilerin peynirin kalitesi için büyük önem taşıdığını belirtti. Kars’ta 30’a yakın peynir çeşidi olduğunu ve bu çeşitlerin birçoğunun bilinmediğini, bunlardan bir tanesi olan “karın kaymağı peyniri”ni ziyaretçilere tanıtmaya çalıştıklarını ifade etti.
2023 ocak ayından bu yana müze, yerli ve yabancı 45 bin ziyaretçiyi ağırladı. Açıldığı mart 2022’den bu yana toplamda 100 bin ziyaretçi sayısına ulaştı. Gümüşhane’den gelen ziyaretçi Murat Güneş, müzenin etkileyici görselliği ve canlı deneyimiyle çok beğendiklerini belirtti.
Kaynak: AA