DOLAR
32,3160
EURO
35,0944
ALTIN
2.294,93
BIST
9.050,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Kira geliri elde edenler dikkat!

Kira geliri elde edenler dikkat!
A+
A-
Aktur tatil sitesi

2019 yılında sahip olduğu konut ve iş yerleri üzerinden kira geliri elde edenlerin, söz konusu gelirlerinin vergisi için beyanname vermesi bekleniyor. Kira beyannamesinin 1-25 Mart 2020 tarihleri arasında verilmesi gerekli.
Beyannamenin verilmesinin ardından kira mükelleflerinin 5 gün içerisinde, yani 31 Mart 2020 tarihine kadar vergi ödemesini yapması gerekiyor.

2020 kira gelir vergisi nasıl hesaplanıyor?

2020 yılında kira gelir vergisi hesaplaması içi iki yöntem kullanılıyor: Götürü gider yöntemi ile kira gelir vergisi hesaplama ve gerçek gider yöntemi ile kira gelir vergisi hesaplama. Su iki sistemden en çok başvurulan ise götürü gider yöntemi. Götürü gider yöntemi ile kira gelir vergisi hesaplama şu şekilde yapılıyor: 2019 yılı süresince elde edilen toplam kira gelirinden istisna bedeli düşülüyor ve kalan tutar, kapsadığı vergi dilimine göre vergilendiriliyor.

Kira geliri elde edenler dikkat!

Hazır Beyanname sistemi

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği ve kira geliri olan vatandaşlara yönelik olan “Hazır Beyanname” sistemi sayesinde kira gelir beyannamesine ilişkin bütün işlemler gerçekleştirilebiliyor.

İşte yapmak gerekenler:

• Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Hazır Beyanname sistemine giriş yapın.

• Açılan ekranda “Beyanname Doldur” menüsünü seçin.

• Hazır beyanınızı kontrol edin. Düzeltilmesi gereken yerler varsa düzeltebilirsiniz.

• Son adım ise beyannamenin onaylanması.

2020 kira gelir beyannamesini ve gelir vergisini kimler veriyor?

• 2019 yılı içerisinde toplam mesken kira geliri 5.400 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorunda.

• 2019 yılı için 5.400 TL istisna uygulanacak ve bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler yararlanabiliyor.

• Önemli bilgi: Bu istisna sadece tek mesken için uygulanacak. Birden fazla mesken kirası elde edenler için ise istisna kira gelirleri toplamına bir kez uygulanacak.

• 2019 yılında kesintiye tâbi olan 40.000 TL üzeri iş yeri kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekiyor.

• 2019 yılında kesintiye tâbi olmayan 2.200 TL üzeri iş yeri kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekiyor.

• Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen kira gelirleri, vergi denetimleri ve çapraz kontroller sonucu tespit edildiğinde ise vergiler gecikme faizi ile birlikte cezalı olarak ödeniyor.