DOLAR
32,3652
EURO
34,9704
ALTIN
2.323,66
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Kiraya verdiğiniz mülkte başkası oturuyor olabilir!

Kiraya verdiğiniz mülkte başkası oturuyor olabilir!
A+
A-
Aktur tatil sitesi

İstanbul’da konut stoku 2021 yılında hem pandemi sebebiyle hem inşaat sektöründeki maliyetlerin artmasıyla hızla erimeye başladı. Haus İstanbul Kurucusu Sercan Göller, İstanbul’da kara borsaya düşen dairelere, buna bağlı satış ve kiralama fiyatlarındaki artışa dikkat çekti.

Kiraya verdiğiniz mülkte başkası oturuyor olabilir!

Lüks Konut Uzmanı Sercan Göller

Oturdukları evi 2 katına kiraya veren kiracılar mı var?

Lüks Konut Uzmanı Sercan Göller, özellikle İstanbul ve çevresinde kara borsaya düşen daireler ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Neredeyse satın alınacak daire kiralayacak konut bulunamaz oldu. İstanbul’da resmen daireler kara borsaya düştü. Bu nedenle satış fiyatları ve kira fiyatlarındaki artışlar yüzde 80’leri buldu. Bununla beraber mülk sahipleri ve kiracılar tarafından her gün yeni uygulamalarla karşılaşmaya başladık. Kimi mal sahibi türlü sebeplerle uygun kira bedeline oturan kiracısını çıkarmaya çalışırken, kimi kiracı da uygun kira bedeli ödeyerek oturduğu daireyi neredeyse iki katı kira bedeliyle başkalarına kiralamaya başladı. Daha önce dükkan ve iş yerlerinde karşılaştığımız bu duruma evlerde de karşılaşmaya başladık.”

Kiraya verdiğiniz mülkte başkası oturuyor olabilir!

Alt kiralama sözleşmesi yapılıyor

Bu durumun beraberinde birçok sorunu da getirdiğini belirten Sercan Göller, “Kiracıların, oturdukları evleri kiraya vererek aile, arkadaş yanına taşınmaları ve kiracı oldukları daireleri hiç tanımadıkları insanlara bazen ‘Alt Kiralama Sözleşmesi’ yaparak bazen de sözlü olarak kiraya vermeleri hem kira ödemelerinde, hem de apartman, site hayatında sıkıntılara yol açmaya başladı. Kiralarını alamayan mal sahipleri davalarla uğraşırken, apartman ve site sakinleri de hiç tanımadıkları bu yeni kiracılarla sıkıntı yaşamaya başladılar.” diye konuştu.

Kiraya verdiğiniz mülkte başkası oturuyor olabilir!

Ev sahipleri kira kontratına “alt kira sözleşmesi yapılamaz’ maddesini eklemeli

Peki ev sahipleri bu tarz durumlarla karşılaşmamak için ne yapmalı? Bu konuda neler yapılabileceği konusunda tavsiyeler veren Göller, şunları aktardı:

“Kiracılar, kirada oturdukları evden belirli şartlarda çıkarılabilirler. Bunlardan en geçerli sebep mülk sahibinin o mülkte oturma ihtiyacıdır. Mülk sahibi sadece kendi oturacaksa sizi çıkarabilir ve bu madde belli şartlara bağlıdır. Dairede kendim oturacağım diyerek tahliyenizi istemesinden sonra 3 yıl boyunca kiraya veremez. Mal sahipleri, hazırladıkları kira kontratlarına dairelerinin üçüncü kişilere izinleri dışında kiraya verilmemesi için madde koyabilirler. Alt kiralama sözleşmesi yapılamaz diye de ayrıca bir madde koymaları gerekmektedir. Kiraya verdiğiniz yer dükkan, ofis, iş yeri veya ev olabilir. Kiracınızı rahatsız etmeden kontrole gidebilir, yönetici, site güvenliği veya komşulara sorabilirsiniz.”

Aktur tatil sitesi