DOLAR
34,2509
EURO
37,6216
ALTIN
2.878,14
BIST
9.132,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
29°C
Cuma Az Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C

Knidos Antik Kenti’nin Görkemli Yapıları Restorasyonla Ayağa Kalkıyor

Muğla’nın Datça ilçesinde yer alan 2 bin 600 yıllık tarihi ile bilinen Knidos Antik Kenti’nde, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla tarihi yapılar gün yüzüne çıkarılıyor. Ege ve Akdeniz’in kucaklaştığı bu özel bölgede, birçok ünlü bilim insanının yaşadığına inanılan antik kent, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk sunuyor.

Knidos Antik Kenti’nin Görkemli Yapıları Restorasyonla Ayağa Kalkıyor

Knidos Antik Kenti’nin Görkemli Yapıları Restorasyonla Ayağa Kalkıyor

Muğla’nın Datça ilçesinde yer alan ve 2 bin 600 yıllık tarihe sahip Knidos Antik Kenti, yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşuyor.

Ege ve Akdeniz’in birleştiği noktada bulunan ve birçok ünlü bilim insanına ev sahipliği yapmış olan Knidos Antik Kenti’nde kazı, rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları hızla sürdürülüyor. Astronom Eudoksus, doktor Euryphon, ressam Polygnotos ve İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos gibi ünlü isimlerin yaşadığına inanılan bu kente hem karadan hem de denizden ulaşmak mümkün.

Knidos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, kazı çalışmalarını 12 ay boyunca sürdürdüklerini belirtti. Bu yıl yoğunlukla ‘B kilisesi’nde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında kilisenin mozaik zeminleri gün yüzüne çıkarıldı. Doksanaltı, Knidos’u ziyaret eden binlerce kişinin tarihi yapıları yakından incelediğini ifade etti. Kentte yürütülen kazı çalışmaları ile Macellum olarak adlandırılan pazar yeri, tiyatro, kilise ve meclis binasında (Bouleuterion) önemli buluntulara ulaşıldı.

Knidos, antik dönemde olduğu gibi bugün de kültür ve sanatın merkezi olarak değer görüyor. Kentte gerçekleştirilen “meteor yağmuru” temalı senfoni konseri ile ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatılıyor.

polat-galle