DOLAR
32,4968
EURO
34,8110
ALTIN
2.489,39
BIST
9.543,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
19°C
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Konaklama sektöründe segmentasyonun önemi

Konaklama sektöründe segmentasyonun önemi
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Segmentasyon potansiyel misafirleri gruplar halinde toplama uygulaması olarak tanımlanabilir. Konuk segmentlerinin ortak davranışları veya ihtiyaçları vardır & pazarlama taktiklerine benzer şekilde yanıt verirler.

İşletmeyi misafir gruplarına ayırmadan talebi tahmin etmek veya verileri incelemek mümkün olmadığı gibi akıllıca da olmaz. Yöneticiler, işletmenin farklı bölümlerinin farklı satın alma maliyetlerine, davranışlarına ve karlılık seviyelerine sahip olduğunu anlamalıdırlar.

Konaklama sektöründe segmentasyonun önemi
Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Deposit Photos

MİSAFİR DAVRANIŞINA GÖRE STRATEJİ BELİRLEME

Segmentasyon, potansiyel bir gelir açısından hangi misafirlerin en değerli olduğunu belirlemeye olanak tanır. Gelir yöneticileri, benzer şekilde davranan misafir gruplarını belirleyerek ve değerlerini değerlendirerek, çeşitli iş kollarının rezervasyonlarına ve kârlılıklarına nasıl katkıda bulunduğunu tespit edebilirler. Ardından, otelleri için en uygun iş karışımını elde etmek amacıyla bu segmentleri dengelemek için stratejiler geliştirebilirler.

  • Geçici misafirler, iş veya eğlence amaçlı seyahat edebilecek bireyler veya ailelerden oluşmaktadır.
  • Genellikle eğlence amaçlı rezervasyonlar, hafta sonu tarihlerini veya daha uzun süreli konaklamaları kapsar.
  • Hafta ortası kısa konaklamalar iş seyahati için daha tipiktir.
  • Grup rezervasyonları, bir dernek, büyük aileler, şirketler veya konferans organizatörleri tarafından yapılan ve birden fazla odadan oluşan rezervasyonlardır.
  • Grup rezervasyonları genellikle konaklamanın yanı sıra yiyecek ve içecek & toplantı alanı gibi gelir getiren diğer bileşenleri içerir.
    Konaklama sektöründe segmentasyonun önemi
    Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Deposit Photos

Bir gelir yöneticisi rezervasyon kaynaklarını ne kadar çeşitlendirebilirse, misafirleri o kadar iyi bölümlere ayırabilir ve tercih ettikleri kanallardan onlara ulaşabilir. Segmentler oluştururken, farklı kanallardan gelen misafirlerin benzer bir fiyat ödeme eğiliminde olup olmadığını ve ne kadar erken veya geç rezervasyon yapma eğiliminde olduklarını analiz etmek önemlidir.

Bu kategorilerin daha ne kadar parçalanacağı bireysel işletmeye bağlıdır. Örneğin, çoğu rezervasyon OTA’lar aracılığıyla geliyorsa ve her OTA farklı performans gösteriyorsa, her birine ayrı bir segment olarak bakmak faydalı olabilir. Veya OTA rezervasyonlarını eğlence, iş ya da kalış süresine göre bölümlere ayırmak daha yararlı olacaktır.

Ayrımların bulunduğu her yerde, bunları ele almak için alt gruplar oluşturulabilir. Ne kadar çok gruplama ve alt gruplama oluşturulursa, gelir yöneticilerinin bu segmentlere farklı oda fiyatları ve teklifleri zorlaması gereken seçenekler o kadar fazla olur. Başka bir deyişle, bir yönetici, bu parçaların tipik olarak nasıl davrandığını bildiğinde, her bir iş parçasını maksimize edebilir. Hangi kanalların önemli bir gelire katkıda bulunduğunu anlamak önem taşımaktadır.