DOLAR
44,9292
EURO
52,7392
ALTIN
6.824,35
BIST
14.375,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
19°C
Muğla
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
19°C

Liman kenti İasos, ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor

Liman kenti İasos, ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor
A+
A-

MUĞLA (AA) – VOLKAN YILDIZ – DURMUŞ GENÇ – Muğla’nın Milas ilçesinde Argosluların kurduğu bir liman kenti olan İasos Antik Kenti, yarımada üzerindeki ihtişamıyla etkiliyor.

Kıyıkışlacık  Mahallesi’nde yer alan İasos Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor.

Kent, büyük surlar, su kemerleri, agora, tiyatro, mezar taşları, Roma dönemine ait oda mezarları ve balıkçı pazarıyla adeta açık hava müzesi durumunda bulunuyor.

İasos’ta yapılan arkeolojik kazılar sonucu, kentteki en eski yerleşim, milattan önce 3 bin yıllarının sonuna tarihlendi.

İasos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Asuman Baldıran, AA muhabirine, kentte Neolitik, Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Genç Bizans, Orta Çağ, Menteşe, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden izleri görmenin mümkün olduğunu söyledi.

– “Kentte 5 antik mermer ocağı tespit edildi”

İasos’ta antik dönemde kullanıldığı belirlenen 5 mermer ocağı bulunduğunu anlatan Baldıran, mermerlerin imparatorluk döneminde hidrolik sistemle çıkarıldığını ifade etti.

Kırmızı, pembe ve beyaz damarlara sahip mermer ocaklarının genellikle su kenarlarında yer aldığını belirten Baldıran, “İmparatorluk döneminde işleyen ocaklarda, hidrolik sistemle mermerlerin kesilmiş olduğu biliniyor. Sadece İasos’ta çıkarılan ve geçmişte hidrolik sistemle kesildiği belirlenen kırmızı renkteki eşsiz mermerler, Ayasofya’da duvarlarda pano olarak da kullanıldı.” diye konuştu.

Baldıran, İasos’taki kırmızı mermerin İtalyan şair Dante’nin Ravenna kentindeki mezarında, Yunanistan ve İsrail’deki bazı idari yapılarda da kullanıldığını belirlediklerini bildirdi.

İasos’ta çıkarılan mermerlerin deniz yoluyla pek çok ülkeye ihraç edildiğini anlatan Baldıran, “İasos önemli bir kent. Özellikle ticari açıdan çok önemli ve buradan ocaklardan çıkarılan mermerlerin birçok ülkeye gönderildiğini biliyoruz. Bunlar arasında başta İtalya, Afrika, İsrail ve ülkemizde ise İstanbul var.” dedi.

Baldıran, İasos mermerinin pek çok kilise ve dini merkezde kullanıldığını kaydetti.