DOLAR
34,2283
EURO
37,3270
ALTIN
2.935,90
BIST
8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
28°C
Muğla
28°C
Açık
Çarşamba Çok Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Mazı Köyü’nde Yeniden RES Girişimi: Köylüler ve Çevreciler Endişeli

Mazı Köyü’nde Yeniden RES Girişimi: Köylüler ve Çevreciler Endişeli
28.09.2024
129
A+
A-

Mazı Köyü’nde Yeniden RES Girişimi: Köylüler ve Çevreciler Endişeli

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Mazı Köyü’nde, iki yıl önce köylülerin teneke çalarak ve protesto ederek Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını yaptırmadıkları Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinin ardından, bu kez başka bir şirketin RES kurma girişiminde bulunduğu ortaya çıktı. Köylüler ve çevreciler, ormanlık alanlarda kurulması planlanan bu projelere karşı tepkilerini sürdürürken, yeni bir şirketin daha RES kurmak için harekete geçmesi bölgede endişeleri artırdı.

Sarpıge RES Projesi: 10 Türbin ve 35 Milyon Kilovat Üretim

Mazı Mahallesi’nde, G Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından planlanan 10 türbinlik “Sarpıge Rüzgar Enerji Santrali” projesi kapsamında, yılda 35 milyon kilovat elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor. Üretilen elektriğin Bodrum-2 Trafo Merkezi’ne bağlanarak ulusal enerji ağına aktarılacağı bildirildi. Projenin ÇED süreci resmen başlatılmış durumda.

Ormanlık Alan Tehlikede: Yüzde 97’si Orman Varlığı

Projenin ÇED dosyasına göre, santral sahasının yüzde 97’si orman alanında yer alıyor. Bu alanın, 2021 yılında yaşanan büyük yangından etkilenen bölgelerden biri olduğu belirtildi. Proje için türbinlerin ormanlık alana yerleştirileceği, mevcut yolların kullanılacağı ancak gerektiğinde yeni yollar açılacağı ifade edildi. Türbinlerin, bölgedeki en yakın konut olan Çocuk Mezarlığı mevkisine sadece 330 metre mesafede olacağı kaydedildi.

Proje Maliyeti ve İnşaat Süreci

Projenin maliyetinin 205 milyon 128 bin TL olarak belirlendiği, inşaat süresinin ise 6 ay olarak planlandığı açıklandı.

ÇED Süreci Başladı: Bakanlıktan Açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projenin ÇED Başvuru Dosyası’nın incelendiğini ve ÇED sürecinin başlatıldığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, halkın katılımı ile ilgili süreçlerin başladığı belirtilerek, öneri ve itirazların Muğla Valiliği veya ilgili bakanlığa iletilebileceği bildirildi.

Mazı Köyü’nde çevreciler ve köylüler, doğal yaşam alanlarını koruma mücadelelerine devam ederken, bölgedeki yeni RES girişimlerine karşı tepkilerin artması bekleniyor.

Kaynak: Anter Haber