DOLAR
34,3455
EURO
37,4703
ALTIN
3.022,07
BIST
8.626,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
21°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
21°C
Çarşamba Açık
21°C

Muğla’da Taklit ve Tağşiş Ürünlere Geçit Yok

Muğla’da Taklit ve Tağşiş Ürünlere Geçit Yok
27.09.2024
66
A+
A-

Muğla’da Taklit ve Tağşiş Ürünlere Geçit Yok

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatıyla Muğla genelinde başlatılan denetim seferberliği, özellikle bal ve zeytinyağı üretiminde taklit ve tağşiş ürünlere karşı kararlılıkla devam ediyor. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinde üretim ve satış yapan işletmelerde ürün kalitesini yerinde kontrol ederek, şüpheli durumlarda numuneler alıyor.

Yöresel Zenginlik Koruma Altında

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, şehrin önemli yerel ürünlerinden olan bal konusunda taklit ve tağşişin önüne geçmek için denetimlerini sıkılaştırmış durumda. 25 Eylül Dünya Gıda Mühendisleri Günü kapsamında, bal sağım mevsiminde arıcıları ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, üretilen balın kalitesini ve güvenilirliğini yerinde denetledi. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, bu ziyaretlere bizzat katılarak üretilen balların incelenmesini sağladı.

“Mücadelemiz Sürdürülebilir Gıda Zinciri İçin”

İl Müdürü Barış Saylak, tarladan sofraya kadar sağlıklı ve güvenilir gıdayı sürdürülebilir kılmak için yürütülen mücadelenin aralıksız sürdüğünü belirtti. Özellikle Muğla’ya özgü bal ve zeytinyağı gibi ürünlerde taklit ve tağşişin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Saylak, “Balda taklit ve tağşiş hem arıcılarımızın geçimini zorlaştırıyor hem de halkımızın güvenli gıda algısını zedeliyor. Tüketici bilinçlendirme konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Sıkı Denetimler ve İşbirliği

Denetimlerin önemine değinen Saylak, bal ve zeytinyağının dünya genelinde en fazla sahtecilik yapılan ürünler arasında yer aldığını söyledi. Sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmanın temel hedef olduğunu belirten Saylak, denetimlerin vatandaşların ihbarlarıyla daha da etkili hale geldiğini ifade etti. Ayrıca, denetimlerde sahtecilik yaptığı tespit edilen işletmelerin Bakanlık tarafından kamuoyuna duyurulduğunu ve bu işletmelerin ürünlerine el konulduğunu da sözlerine ekledi.

Binlerce Denetim, Cezai İşlemler

2024 yılının ilk sekiz ayında, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından toplam 17 bin 698 işletmede denetim yapıldı ve 540 adet numune toplandı. Yapılan denetimler sonucunda, 41 bal, 32 zeytinyağı ve 114 süt ürünü numunesi incelendi. 6 işletmeye ise taklit ve tağşiş ürün bulundurmaktan dolayı cezai işlem uygulandı.

Muğla’da denetimler hız kesmeden devam ederken, vatandaşların güvenli ve kaliteli gıdaya ulaşması için yürütülen çalışmaların titizlikle sürdürüleceği belirtildi.