Muğla Büyükşehir Belediyesi, iklim krizine karşı yerel çözümleri küresel platformlara taşımak amacıyla Dünya İklim Günü’nde “Muğla İklim Değişikliği Yerel Taraflar Konferansı”nı düzenledi. Çalıştaylarla başlayan süreç, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde kamuoyuyla paylaşılacak “Muğla İklim Deklarasyonu”na evrilecek.
Yerel Karar, Küresel Etki
Muğla Büyükşehir Belediyesi, 9 Ocak 2025’te Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler Ağı (ICLEI) üyeliğiyle uluslararası sahnede iklim krizine karşı kararlı bir duruş sergiledi. Bu adımın hemen ardından Dünya İklim Günü’nde düzenlenen konferans, kamu kurumları, akademisyenler ve meslek odalarının katılımıyla Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleşti.
İklim hedeflerinin ele alındığı toplantıda, on tematik başlıkta oluşturulan çalışma grupları; tarımdan su kaynaklarına, planlamadan sosyal politikalara kadar birçok alanda çözüm önerileri geliştirdi. Bu çalışmalar, Muğla’nın iklim yol haritasını oluşturacak deklarasyonun temelini atmış oldu.
“Ulusal ve Uluslararası Paylaşım İçin Hazırlanıyor”
Belediyenin Çevre ve İklim Politikaları Şube Müdürü Aylin Aydın Ertop, yerelde alınan kararların ulusal düzeyde ses getirmesini hedeflediklerini belirtirken, “ICLEI üyeliğimizle birlikte, yerel çalışmaların dünya genelinde örnek alınmasını istiyoruz” dedi.
ICLEI Küresel Savunuculuk Direktörü Yunus Arıkan ise Muğla’nın bu süreçte öncü bir yerel yönetim olarak dikkat çektiğini vurgulayarak, sürdürülebilirlik adına atılan bu adımların, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler platformlarında tanıtılacağını söyledi.
Bilim ve Eylem Birlikte Yürümeli
Konferansa çevrim içi katılan ODTÜ’den Prof. Dr. Mustafa Kemal Bayırbağ, yalnızca karar üretmenin yetmeyeceğini vurgulayarak, “Eyleme geçilmeyen hiçbir strateji etkili olamaz. Yerel yönetimler, merkezi yapıyı harekete geçiren kaldıraç olmalıdır” dedi. Bayırbağ, kaynakların etkin kullanımı ve yerel üreticinin korunmasının önemine dikkat çekti.
“Sanal İklim Merkezi” Geliyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Cihan Dündar, iklim krizinin bölgeyi ciddi şekilde etkilediğini ifade etti. Özellikle yağışların azalması, kuraklık riski ve orman yangınlarındaki artışa dikkat çeken Dündar, yeni kuracakları “Muğla Sanal İklim Merkezi” ile vatandaşları anlık tahmin ve uyarılarla bilgilendireceklerini açıkladı.
Başkan Aras: “Bu Topraklardan Bir Deklarasyon Çıkarmak Zorundayız”
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, iklim değişikliğinin yalnızca çevresel değil, sosyal ve ekonomik bir tehdit olduğuna dikkat çekerek, “İnsan doğayı tahrip ederek kullanan tek canlı. Kriz artık alarm veriyor. Artık çözüm üretmeliyiz” dedi.
Aras, Muğla’daki sıcaklık artışları, yağış düşüşleri ve suya erişim sorunlarına vurgu yaparken, kıyı kentlerinde müsilaj tehlikesi ve orman yangınlarının deniz ekosistemine etkileri konusunda uyarılarda bulundu. Başkan Aras, “Bilimin ve felsefenin doğduğu bu coğrafyadan dünyaya örnek olacak bir iklim deklarasyonu çıkarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Muğla Büyükşehir Belediyesi