DOLAR
32,5118
EURO
34,9465
ALTIN
2.435,40
BIST
9.787,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
26°C

Müstakil ev mi yoksa apartman dairesi mi?

Müstakil ev mi yoksa apartman dairesi mi?
10.06.2020
656
A+
A-

Müstakil evlere artan ilgiyle beraber bu tarz konutlarda yaşamak isteyenler, şehir merkezi dışında kalan bölgelere yönelmek durumunda kalıyor.

Müstakil ev mi yoksa apartman dairesi mi?

Peki, müstakil evin sağladığı olanaklar gerçekten şehrin dışına taşınmaya değiyor mu? Yoksa şehir içinde apartman dairesinde yaşamak daha mı konforlu? İşte müstakil ev ve apartman dairesinde yaşamanın avantaj ve dezavantajları…

 

Apartman dairesi bütçenizi zorlamaz

Apartmandan bir daire satın aldığınızda diğer mülk sahiplerinin de sahip olduğu bir mülkten bir alan satın almış olursunuz. Yani bireysel yaşam alanı her ne kadar size ait olsa da genel olarak mülkün ve olanakların bir bölümüne sahip olmuş olursunuz. Başka bir deyişle, apartman dairesi aldığınızda asansöründen bahçesine başkalarıyla paylaştığınız bir alana ortak olursunuz.

Müstakil ev mi yoksa apartman dairesi mi?

Bunun getirdiği birtakım sorumlulukları da yüklenirsiniz. Apartman aidatı, bahçe bakımı gibi giderlere de ortak olursunuz. Bahçede ya da varsa havuzda vakit geçirmek istediğinizde diğer mülk sahipleriyle ortak paylaşımda bulunmak durumunda kalırsınız.

Müstakil ev satın aldığınızda ise çatısı da bahçesi de size ait olur. Müstakil ev, apartman dairesinin aksine sahibine daha geniş bir yaşam alanı sunar. Ancak bahçe ya da havuz bakımı sadece size ait olduğu için bu yerlerin bakımı için daha fazla bütçe ayırmak durumunda kalabilirsiniz.

 

Müstakil ev daha geniş bir alan sunar

Apartman daireleri genellikle çok katlı olur. Hatta günümüzde çoğu apartman dairelerinde bir katta birden fazla konut bulunabilir. Bu durum da metrekarelerin küçülmesi anlamına geliyor.

Müstakil ev mi yoksa apartman dairesi mi?

Apartman dairenizi istediğiniz şekilde tasarlamanız zor olabilir. Diğer yandan depolama alanı, garaj gibi olanaklar apartman dairelerinde daha kısıtlıdır. Müstakil ev ise size geniş bir yaşam alanı sunar.

Genellikle iki katlı olan müstakil evi istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz. Mutfağını büyütmek istediğinizde duvarlarını kırdırabilir ya da yatak odanızı dinlenme odasıyla birleştirebilirsiniz. Bunun için kimseden izin almanıza gerek olmaz. Diğer yandan müstakil evler geniş bir depolama alanı ve garaj sağlar.

 

Kurallar yorabilir

Apartman dairesinde yaşıyorsanız kurallar konusunda dikkatli olmalısınız. Özellikle apartmanda ses yalıtımı iyi yapılmamışsa ses konusunda canınızı sıkılabilir.

Müstakil ev mi yoksa apartman dairesi mi?

Yan dairedeki komşunuzun çocuğunun sesi sizi, sizin arkadaşlarınızda gerçekleştirdiğiniz ev partisi komşunuzu rahatsız edebilir. Ya da akşamın geç saatlerinde elektrik süpürgesi çalıştırmak ya da bulaşık yıkamak komşularınızı rahatsız edebilir.

Diğer yandan apartmanın bakım, onarım ya da temizlik gibi standart kurallarına da katılım göstermelisiniz. Müstakil ev ses konusunda da daha geniş bir özgürlük alanı sağlar.