DOLAR
27,1418
EURO
28,9323
ALTIN
1.681,16
BIST
8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
34°C
Muğla
34°C
Açık
Pazar Açık
33°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Nöroloji Uzmanından Beyin Sağlığına Dair İpuçları ve Testler

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bireylerin beyin sağlığına dair farkındalıklarını artırmak için iki basit test öneriyor. Ayrıca, 100 yaşını aşan insanların yaşadığı bölgelerde yapılan araştırmalardan elde edilen sağlıklı yaşam sırları da paylaşıldı.

Nöroloji Uzmanından Beyin Sağlığına Dair İpuçları ve Testler
A+
A-
anthaven

Nöroloji Uzmanından Beyin Sağlığına Dair İpuçları ve Testler

Prof. Dr. Derya Uludüz, beynin genel vücut sağlığıyla ne kadar yakın ilişkili olduğunu ve bu konuda yapılabilecek basit testleri ve önerileri paylaştı.

Beyin Sağlığı İçin Önerilen İki Önemli Test

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bireylerin demans riskini belirleyebilecek iki basit test önerisinde bulundu. Bu testlerden ilki “Denge Testi”, diğeri ise “Kalem Tutma Testi”dir.

Denge testinde bireyin tek ayak üzerinde ne kadar süreyle durabileceğini ölçmek amaçlanıyor. Araştırmalar, bu test sırasında 10 saniyeden kısa süreli dengede durma sorunu yaşayanların yüzde 30’unda beyin damar hastalıklarına bağlı sorunlar olduğunu gösteriyor.

Kalem tutma testi ise bireyin reaksiyon süresini ölçmeye yöneliktir. Ani olaylara verilen fiziksel tepki bu testle ölçülebilir ve demans gibi hastalıklarda bu tepkinin erken dönemde bozulduğu belirtiliyor.

Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları: Mavi Bölgeler

Dünyada, kronik hastalıklardan muzdarip olmadan yaşlanan ve 100 yaşını aşan insanların yaşadığı ‘Mavi Bölgeler’ üzerinde yapılan araştırmalardan bazı sağlıklı yaşam sırları şunlardır:

  • Bir amacınız olsun: Bir amacı olan kişiler daha mutlu ve tatmin olmuş hissederler.
  • Gülün: Gülümsemek, beynin dopamin, endorfin ve serotonin gibi kimyasallar salgılamasına neden olur.
  • Stresi kısa tutun: Stresli anların süresini 1 saatten kısa tutmak, bilişsel zorlukların önüne geçebilir.
  • Yavaşlayın: Modern yaşamın hızından uzaklaşarak, daha bilinçli yaşamak önemlidir.
  • Yemekten yarı tok kalkın: Düşük kalorili, tokluk hissi veren besinleri tercih edin.
  • Yalnız kalmayın: Aileyle birlikte yaşam, zihinsel ve fiziksel sağlığa katkıda bulunabilir.
  • Yürüyün: Düzenli yürüyüş, beyin sağlığınızı destekleyebilir.
  • İyi uyuyun: Kaliteli uykunun, beyni yenileyen bir özelliği vardır.

Kaynakça: Prof. Dr. Derya Uludüz – Nöroloji Uzmanı

Anahtar sözcük: beyin sağlığı, demans, denge testi, kalem tutma testi, mavi bölgeler, uzun yaşam, sağlıklı yaşam önerileri

Haberin özeti: Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bireylerin beyin sağlığına dair farkındalıklarını artırmak için iki basit test öneriyor. Ayrıca, 100 yaşını aşan insanların yaşadığı bölgelerde yapılan araştırmalardan elde edilen sağlıklı yaşam sırları da paylaşıldı.

polat-galle