ref: refs/heads/v3.0
DOLAR
28,9846
EURO
31,2142
ALTIN
1.864,65
BIST
7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
10°C
Muğla
10°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
Salı Açık
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
14°C

Östrojen Maruziyeti, Menopoz Sonrası Kadınlarda Beyin Sağlığına Olumlu Etki Yapabilir

Kanadalı araştırmacılar, bir kadının hayatı boyunca östrojen hormonuna ne kadar maruz kaldığına bağlı olarak beyin sağlığının da olumlu etkilenebileceğini ortaya koydu. 9.000 menopoz sonrası kadın üzerinde yapılan araştırmada, yaşam boyu östrojen maruziyeti beyindeki küçük damar hastalıklarının riskini azaltabileceği gözlendi.

Östrojen Maruziyeti, Menopoz Sonrası Kadınlarda Beyin Sağlığına Olumlu Etki Yapabilir
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Östrojen Maruziyeti, Menopoz Sonrası Kadınlarda Beyin Sağlığına Olumlu Etki Yapabilir

Araştırmayı yürüten ekip, Birleşik Krallık’ta yaşayan, yaş ortalaması 64 olan 9.000 menopoz sonrası kadını inceledi. Kadınların yaşam boyu hormon maruziyeti, üreme ömürlerinin süresi ve hamile kaldıkları yıl sayısı göz önüne alınarak hesaplandı.

Bulgulara göre, yaşam boyu hormona daha fazla maruz kalan kadınların, beyinde küçük damar hastalığının bir göstergesi olan beyaz cevher hiperintensite hacimleri daha düşüktü. Araştırmada, doğum kontrol yöntemlerinin bu etkiyi değiştirmediği de görüldü.

Araştırmayı yürüten Sherbrooke Üniversitesi’nden Kevin Whittingstall, “Bu sonuçlar, menopoz sonrası kadınların beyin sağlığı yönetiminde üreme geçmişinin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor” dedi.

Önceki çalışmalar da, menopoz sonrası belirli beyin hastalıklarının riskinin, özellikle hormon yokluğu sebebiyle, artabileceğini göstermişti.