DOLAR
34,2342
EURO
37,5384
ALTIN
2.880,02
BIST
8.931,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
27°C
Muğla
27°C
Açık
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C

Pandeminin görünmeyen izi: Genç beyinlerde beklenmedik yıpranma

Amerikalı bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, Covid-19 pandemisi sırasında ergen kızların beyinleri dört yıla kadar erken yaşlanmış olabilir. Erkek çocuklar da bu durumdan etkilenmiş, ancak onların beyinlerinde görülen aşınma ve …

Pandeminin görünmeyen izi: Genç beyinlerde beklenmedik yıpranma
12.09.2024
85
A+
A-

Amerikalı bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, Covid-19 pandemisi sırasında ergen kızların beyinleri dört yıla kadar erken yaşlanmış olabilir. Erkek çocuklar da bu durumdan etkilenmiş, ancak onların beyinlerinde görülen aşınma ve yıpranma belirtilerinin daha sınırlı olduğu, yalnızca bir buçuk yıl kadar olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, kapanmaların sosyal kısıtlamalarının ergen kızlar üzerinde orantısız bir etki yarattığını düşünüyor. Kızların sosyal gruplara daha fazla bağımlı olmaları ve duygusal paylaşımlara olan ihtiyaçlarının daha yüksek olması, pandemi döneminde bu grupta daha büyük bir psikolojik ve biyolojik baskı yaratmış olabilir.

Pandeminin görünmeyen izi: Genç beyinlerde beklenmedik yıpranma

Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2018 yılında 9 ila 17 yaş arasındaki bir grup çocuğun 160 beyin MR’ını inceledi ve bu sonuçları 2021-2022 yıllarında pandemiden sonra alınan 130 beyin taraması ile karşılaştırdı. Araştırmada, ergenlerin beyninde çocukluk ve ergenlik döneminde kendini yeniden yapılandırdığı bir süreç olan kortikal incelmenin beklenenden çok daha hızlı ilerlediği tespit edildi.

Kortikal incelme normalde doğal bir süreç olmasına rağmen, bazı çalışmalar bu hızlanmanın kaygı, stres gibi olumsuz deneyimlerle bağlantılı olduğunu ve bu faktörlerin uzun vadede psikolojik bozukluk riskini artırabileceğini öne sürüyor. Ancak, bu hızlanmış incelmenin kalıcı olup olmadığı veya gençlerin uzun vadeli sağlığı ve eğitim hedefleri üzerinde nasıl bir etkisi olacağı henüz belirsiz.

Pandeminin görünmeyen izi: Genç beyinlerde beklenmedik yıpranma

Araştırma, erkek ve kızların beyinlerinde yaşlanma sürecinin farklılık gösterdiğini de ortaya koydu. Her iki cinsiyet de görsel bilgiyi işleyen beyin bölgelerinde yaşlanma belirtileri gösterirken, kızlarda ayrıca duygular, yüz ifadelerini yorumlama ve dili anlama gibi alanlarda da erken incelme gözlemlendi. Bu bölgeler, etkili iletişim için kritik öneme sahip.

Washington Üniversitesi’nde öğrenme ve beyin bilimleri uzmanı olan Profesör Patricia Kuhl, bulguların boyutunun şaşırtıcı olduğunu belirtti. Kuhl, New York Times gazetesine verdiği demeçte, “11 yaşında laboratuvara gelen bir kız, 14 yaşına geldiğinde artık 18 yaşındaki birinin beyni gibi görünen bir beyne sahip” dedi.

ETİKETLER: , ,