DOLAR
32,3373
EURO
34,9659
ALTIN
2.325,93
BIST
9.103,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Ramazan Bayramı’nda seyahat yasağı olacak mı?

Ramazan Bayramı’nda seyahat yasağı olacak mı?
A+
A-
velux

Ramazan Bayramı’nda seyahat yasağı olup olmayacağı merak ediliyor. Peki, bayramda şehirler arası seyahat yasağı var mı?

Şu an uygulanmakta olan kısmi kapanma yasaklarının vaka sayılarına bakıldığında bayram sonuna kadar devam edeceği öngörülüyor. Bu nedenle bayram sonu olan 17 Mayıs Pazartesi tarihine kadar var olan kısmi kapanma yasakları geçerliliğini koruyacak.

17 MAYIS 2021 TARİHİNE KADAR KISMI KAPANMA YASAKLARI DEVAM EDECEK

İçişleri Banaklığının en son 81 ile gönderdiği genelgesinde aslında bayramda seyahat yasağının olup olmayacağının ipuçları veriliydi. Genelgede 13.04.2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda 14 Nisan 2021 Çarşamba günü saat 19.00’dan itibaren ülke genelini kapsayacak şekilde iki haftalık kısmi kapanmaya yönelik alındığı belirtilerek, alınan tedbirler ve tedbirlerinin bitiş tarihleri sıralanmıştı. Genelgede 17 Mayıs vurgusu birkaç kez yapıldı.

81 İl Valiliğine Gönderilen Kısmi Kapanma Genelgesi okumak için tıklayın…

Son Kabine Toplantısı sonrasında hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri yeniden düzenlendi ve genelgede seyahat yasağıyla ilgili de detaylara yer verildi.

Bakanlığın yayımladığı genelgede kısıtlamaların bitiş tarihine dair tüm şu ifadeler yer aldı:

RESTORANLARIN AÇILIŞ TARİHİ OLARAK 17 MAYIS’A İŞARET EDİLDİ

  • 16 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24.00’e kadar yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane, tatlıcı gibi yerler) işyerlerinin iç veya dış alanlarında masada müşteri kabul edemeyecek.
  • Aşağıda belirtilen işyerlerinin faaliyetlerine 17 Mayıs 2021 Pazartesi gününe kadar geçici olarak ara verilecektir.

Halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi/salonları, hamam ve saunalar, lunaparklar ve tematik parkları,
Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler,
İnternet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonu gibi yerler.
Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

  • 17 Mayıs 2021 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinliklerine izin verilmeyecek.
  • Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren yapılabilecek. Bu süreye kadar herhangi bir şekilde nişan, kına, tören, merasim, düğün yapılmasına müsaade edilmeyecek.
  • Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde 17 Mayıs 2021 tarihine kadar ziyaretçi kabul edilmeyecek.

BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLSA BİLE TUR SATIN ALANLAR SEYAHAT EDEBİLECEK Mİ? EVET, EDEBİLECEK…

Genelgede belirtilen 17 Mayıs öncesi seyahat edecekler için ise kısmı kapanma kurallarında uygulanan kurallar geçerli olacak. Bu kurallar şunlar:

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde zorunlu hali bulunmayan vatandaşlarımızın (65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altında kalanlar hariç) şehirlerarası seyahatleri nasıl olacaktır?

Cevap: Herhangi bir zorunlu hali (taburcu olma veya doktor randevusu bulunma, yakınının vefatı, bulunduğu şehirde kalacak yerinin olmaması, merkezi sınavlara katılım, askerlik hizmetini tamamlama, sözleşmeye davet yazısı alma ve cezaevinden salıverilme) bulunmayan vatandaşlarımızın sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçlarını (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanmak suretiyle mümkün olabilecektir. Şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz eden kişiler seyahat güzergahı ve zamanı ile sınırlı olacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.

BAYRAMDAN ÖNCE ÖZEL ARAÇLA SEYAHAT MÜMKÜN MÜ? EVET, MÜMKÜN…

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan zaman dilimi içerisinde özel araçla seyahat edilebilecek mi?

Cevap: Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerin dışında kalan (sokağa çıkma ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmayan) zaman aralıkları içerisinde kalmak kaydıyla özel araçlarla şehirlerarası seyahat yapılabilecektir. Ancak bu tür özel araçlarla şehirlerarası seyahatlerin sokağa çıkma kısıtlamasının başlama saatlerine göre planlanması gerekmekte olup varış şehrine ulaşılamamış olsa bile sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında seyahat izin belgesi olmaksızın şehirlerarası seyahatin sürdürülmesine müsaade edilmeyecektir.

Önemli Not: Şu an hafta içi uygulanan kısmi kapanma yasaklarında (05.00 akşam 19.00 arasında) şehirler arası, özel araçla seyahat mümkündür. Sadece hafta sonları uygulan tam kapanma yasaklarında ve akşam 19.00’dan sonra özel araçla seyahat yasaktır. 17 Mayıs’ta bu kurallarının da değişeceği öngörülüyor.

BAYRAMDAN ÖNCE 65 YAŞ ÜSTÜ SEYAHAT EDEBİLECEK Mİ? ÖZEL İZİN OLMADAN SEYAHAT ETMELERİ MÜMKÜN DEĞİL…

Hafta içi günlerde de sokağa çıkmalarına kısıtlama getirilen 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocukların şehirlerarası seyahatleri nasıl olacaktır?

Genelge ile 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklara hafta sonlarının tamamında, hafta içi günlerde ise belirli saatler haricinde (65 yaş ve üzeri için 10.00-14.00; 18 yaş altı için 14.00-18.00) sokağa çıkma kısıtlaması getirildiğinden;
– 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın hafta içi veya hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki özel araç veya toplu ulaşım araçlarıyla yapacakları şehirlerarası toplu ulaşım faaliyeti izne tabi olup seyahat izin kurullarından izin alınması gerekmektedir.

BAYRAMDAN ÖNCE 18 YAŞ ALTI GENÇLER SEYAHAT EDEBİLECEK Mİ? EVET, AİLELERİ İLE BİRLİKTE SEYAHAT EDEBİLECEKLER…

– 18 yaş altı gençler ve çocuklarımızın ise yanlarında veli veya vasileri bulunmak kaydıyla sınırlama getirilmeyen yaş gruplarının tabi olduğu kurallar çerçevesine şehirlerarası seyahatlerini gerçekleştirebilirler.

YASAKLAR BAYRAM SONUNA KADAR DEVAM EDECEK
17 MAYIS’TAN İTİBAREN KADEMELİ NORMALLEŞME BAŞLAYACAK

İçişleri bakanlığın 14.04.2021 tarihli Kısmi Kapanma Genelgesi detaylı incelendiğinde normalleşme tarihi olarak 17 Mayıs’a işaret edildiği görülüyor. 17 Mayıs öncesi yurtiçi tatil planı yapanların seyahat etmelerinde rezervasyon bilgileri olduğu sürece bir sorun görünmüyor.

TURİZMDE SON DAKİKA GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN

17 Mayıs sonrası yeni kurallar uygulamaya konulacak. Yeni kurallar ve son dakika gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin.

velux