DOLAR
32,5866
EURO
34,8481
ALTIN
2.504,29
BIST
9.677,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Seyahat sektörü yeni bir ödeme çağına giriyor

Seyahat sektörü yeni bir ödeme çağına giriyor
A+
A-
velux

Pandemi döneminde en ağır darbeyi alan sektörlerden biri turizm. Koronavirüs aşılanmasının başlamasıyla, seyahat operatörleri iyileşme dönemine giriyor. Müşterilere güven vermek içinse temassız ödeme yöntemleri yani QR kod ve e-cüzdanlar gibi ödeme teknolojisindeki gelişmelere dikkat etmek oldukça önemli. Sizlerle ödeme teknolojisinde dikkat edilmesi gerekenleri altı maddede aktarıyoruz.

Pandemi, müşteri talebinden doğan ödeme teknolojisindeki yenilikleri ilerletmek için katalizör olduğunu kanıtladı. Sektör, benzeri görülmemiş sayıda iade talebiyle karşılaştı ve daha kısa rezervasyon aralıkları gibi müşteri beklentileri ve davranışında önemli değişikliklere tanık oldu.

Bu konuda Edgar, Dunn & Company işbirliği ve Visa’nın katılımıyla, “Covid-19 Sonrası Dönemde Seyahat Ödemelerinin Yeniden Tanımlanması” adlı bir makale hazırlandı. Bu kapsamlı makalede, havayolları, online seyahat acentaları ve diğer seyahat işletmeleriyle yapılan görüşmeler yer almakta. Ayrıca makalede yalnızca mevcut seyahat durumunun zorluklarını tartışmakla kalınmıyor, aynı zamanda en iyi uygulamaları ve bunları uygulamak için bir ödeme stratejisinin nasıl tasarlanacağını ana hatlarıyla belirtiliyor.

Araştırmaya göre, seyahat işletmelerinin ana hedefi nakit akışlarını korumak, ek gelir elde etmek ve maliyetleri düşürmek.

Makaleye göre, seyahat operatörlerinin pandeminin ekonomik etkisini azaltmak için uygulaması gereken altı adım.

1. Müşterilere güven vermek için dijital öncelikli hedef

Araştırmalara göre; 11 Eylül sonrası yolcuların güvenlik bilincine sahip olması gibi, yolcuların artık koronavirüsle beraber gelecekte de sağlık bilincine sahip olacağını gösteriyor. Seyahat operatörleri için gelecek ise, dijital ve temassız seyahat ödemeleri olduğu anlamına geliyor.

Araştırmada; temassız QR kodları ve e-cüzdanlar her zamankinden daha fazla talep gördüğü için, seyahat operatörlerinin yüzde 71’inin çoktan değişiklikler yapmaya başladığını gösteriyor.

Havaalanlarında, fiziksel temas kurma ihtiyacını ortadan kaldıracak teknolojinin uygulandığını şimdiden görüyoruz. Dokunmatik ekranlar, biyometrik kimlik tarayıcıları, bagaj için check-in self-servisine başlanıyor. Yakında biniş kartları yalnızca telefonunuzun ekranında görünebilir. Ödeme teknolojisi açısından, mobil uygulamaların kullanımında büyük bir artış görüldü.

2. Yeni ödeme özellikleri geliştirin

Pandemi dönemi ile birlikte, endişeli müşterilerin güvenini geri kazandırmak için, ödeme türlerinde yenilikler yapıldı. Bu birçok açıdan hayati önem taşımakta çünkü, seyahat sektörüne en büyük darbelerden biri geri ödeme ve ters ibrazların gelgit dalgası oldu. Müşterileri geri kazanma ve sadakatlerini güçlendirme çabalarında havayolları ve online seyahat acentaları tarafından bir çok yeni yeni uygulamalar sunulmakta. Bunlara örnek olarak; taksitli ödemeler, “ücretimi tut” seçenekleri, abonelikler ve hatta tatil ödemeleri için emanet hesapları gibi özellikleri görmek mümkün.

3. İşlem düzeyinde ödeme verilerinden yararlanın

Yolcu davranışı değişip pazar daha rekabetçi hale geldikçe, havayolları ve online seyahat acentaları için dönüşüm oranlarını koruyup artırmada kritik bir faktör oluşmakta. Bu nedenle kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek için, dolandırıcılığı önlemek ve işlem kabul oranlarını iyileştirmek için ayrıntılı ödeme verilerinin toplanması gibi ihtiyaçlar olacaktır.

Parçalı verilerin merkezileştirilmiş raporlamasını sağlayan ödeme hizmetleri, trendleri anlamalarına ve tekliflerini ayarlamalarına olanak tanıdığından, bir çok tüccar kuruluşunun zaten merkezi bir parçasıdır.

Makale için görüşülen Iberia’da dağıtım ve ticari planlama satış müdürü Cliff Trotta ise “Dönüşümü optimize etmenin yollarını bulmaya kendini adamış, eksiksiz bir veri ekibimiz var” şeklinde konuştu.

4. Ödemeyi yeniden deneme çözümleri geliştirin

Yeniden deneme işlevi; yeni olmasa da gelir elde etmek operatörlerin ekonomik hayatta kalması için kritik önem taşıdığından dolayı, artık seyahat sektöründe yükselen bir eğilim.
Ödemenin yeniden denenmesi, kart yetkilendirmesi için farklı bir alıcıya kademelendirmeyi veya bir işlem reddedilirse bir rezervasyonu tamamlamak için başka bir ödeme yöntemi sunmayı içerebilir. Sorunsuz bir ödeme yeniden deneme çözümüyle müşterinin hayal kırıklığını azaltır aksi takdirde kaybedilecek ek satışlar oluşturur.

5. Geliri korumak ve artırmak için Güçlü Müşteri Kimlik Doğrulaması’ndan (SCA) yararlanın

Pandeminin başlangıcında, seyahat işletmelerinin odak noktası, yüksek hacimli geri ödemeleri ve ters ibrazları yönetmenin operasyonel yönleriydi. Şimdi odak noktası satışları güvence altına almaya ve nakit akışını sürdürmeye kaydırıldı. Bunu akılda tutarak, Avrupalı gezginlere satış yapan seyahat tüccarları, SCA gereklilikleri ile birlikte ikinci Ödeme Hizmeti Direktifi (PSD2) dahil olmak üzere ödeme düzenlemelerine uymaya da odaklanmalı.

Seyahat tüccarlarının, düzenlemenin etkisini anlamak için ödeme ortaklarıyla iletişim kurması ve henüz yapılmadıysa, düşüşleri en aza indirirken Amerikan Ekonomi Derneği ve Birleşik Krallık’ da SCA kullanımını optimize etmelerini sağlayacak stratejileri acilen uygulamaya koymaları gerekir.

Doğru ödeme teknolojisi ile PSD2, havayolları ve online seyahat acentaları için büyük bir avantaj olup, onay oranlarını optimize eder. Dolandırıcılığa karşı korur ve bazı durumlarda ters ibraz yükümlülüğünü tamamen ortadan kaldırır.

6. Ödeme ortaklarıyla ilişkinize yatırım yapın

Covid-19 salgını ile birlikte, tüccarlar ödeme hizmetleri sağlayıcıları ve alıcıları ile güçlü bir ilişkiye sahip olmasının ve hatta riski birkaç ödeme ortağına yaymasının ne kadar önemli olduğunu pekiştirdi.

Makaleye göre, seyahat satıcılarının ödeme sağlayıcılarla ilişkilerini gelirleri korumak, geri ödemeleri ve ters ibrazları ele almak ve dolandırıcılığı azaltmak için hayati önemde gördüklerini buldu.

Seyahat sektörü, ödemenin stratejik bir büyüme ve iyileşme faktörü olduğunun farkında. Ödemeyle ilgili en iyi uygulamaların tercih edilmesi, herhangi bir seyahat işletmesinin finansal durumunu olumlu yönde etkileyebilmekte.

Aktur tatil sitesi