DOLAR
32,5987
EURO
34,8108
ALTIN
2.496,49
BIST
9.464,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Silahları Toprağa Gömüp Kitapları Raflara Dizelim

polat-galle
 
Tüm barış sevdalılarının 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun…
Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. Bu tarih aynı zamanda 1939-1945 yılları arasında altı yıl süren İkinci Dünya Savaşı’nın başlama tarihidir. Dünyanın en büyük emperyalist paylaşım savaşında 65 milyon insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan sakat kaldı. Kendi kendini yok eden insanlık, bir daha bu acıları yaşamamak için 1 Eylül tarihini “Dünya Barış Günü” ilan etti.
Bugün dünyada barış isteyenler, demokrasiden yana olanlar, özgürlükten yana olanlar dünyanın dört bir yanında; alanlarda, meydanlarda, sokaklarda yan yana gelip, hep bir ağızdan barış türküleri söylüyorlar.
Türkiye’den, Türkiye’nin Başkenti Ankara’dan dünyadaki barış sevdalılarına, demokrasi ve özgürlük sevdalılarına selam olsun…
97 yıl önce, emperyalizmin işgaline karşı kazandığımız 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutladık. Emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi vererek, bizlere özgür bir vatan bırakan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, tüm kahramanlarımıza, onların yolundan gidenlere selam olsun…
Emperyalizme karşı zaferleler kazanan, saltanatı yıkıp tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlar, cumhuriyet devrimlerini tek tek hayata geçirenler sadece Türkiye halkına değil, dünya halklarına da örnek oldular.
Dünya halklarına ilham kaynağı olan Türkiye Cumhuriyeti, bugün ciddi bir saldırı altındadır. Cumhuriyet sevdalılarının, bu saldırılara karşı tek bir yumruk gibi karşı durma; devrimleri koruma, geliştirme, yeni devrimler gerçekleştirme görevi vardır.
Cumhuriyeti yaşatmak için demokrasiye ihtiyacımız var, evrensel hukuka ihtiyacımız var, insan haklarına ihtiyacımız var, özgürlüklere ihtiyacımız var. Bizim “Cumhuriyet”in içini doldurmaya ihtiyacımız var. Bizim Parlamenter Demokratik bir “Cumhuriyet”e ihtiyacımız var!
Cumhuriyeti yıkmak isteyenler; önce laik, demokrat ve bilimsel eğitim sistemini paramparça ettiler. Özelleştirme politikalarıyla her şeyi haraç mezat sattılar, ekonomimizi bitirdiler, tarımımızı yok ettiler. Üreten bir ekonomiyi dışa bağımlı hale getirdiler.
Barışın dibine kibrit suyu dökecek politikaları hayata geçirdiler. Savaşın altını harladılar, savaş politikalarını hayata geçirdiler. Tüm komşularımızla ilişkilerimizi bozdular. Komşuda çıkan yangını söndürmek yerine, ateşi harlayacak politikalar izlediler. Komşudaki yangını harlamaya devam ederlerse, yangın bizim evimizi de saracak. Komşudaki yangınını söndürmek bizim birinci görevimizdir.
Bizim görevimiz savaş naraları atanlara karşı, barış politikalarını hayata geçirmektir. Savaş insanlığın en büyük düşmanıdır. İnsana, hayvana, doğaya yaşam hakkı tanımaz; yakar, yıkar, yok eder! Kan ve gözyaşından başka bir şey getirmez.
Tam bağımsız Türkiye sevdalıları şunu bilmelidir ki; ekonomik özgürlüğü olmayan bir ülke tam bağımsız olamaz, barış olmayan bir ülkede demokrasi yeşeremez.
Türkiye son bir yılda tek adam diktatörlüğünce yönetiliyor. Sancılı olan demokrasinin son kırıntıları da yok ediliyor.
Demokrasi yoksa halkın özgür iradesi de yoktur! Bunun örneğini, 19 Ağustos 2019’da Diyarbakır’da Mardin’de, Van’da halkın iradesine darbe yaptıklarında gördük.
19 Ağustos’ta Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarını görevden alıp yerine kayyum atayanlar, sadece bu illerde yaşayan vatandaşlarımızın iradesini yok saymadılar. Onlar, Türkiye halkının iradesini yok saydılar, demokrasiye kayyum atadılar.
Tek adamın “kayyum darbesi” Türkiye’de demokrasiyi yok etme hamlelerinden biridir. Halkın iradesini yok sayanlar, bir sivil darbe gerçekleştirmiştir. Demokrasiye darbe yapanlara karşı, tüm demokrasi güçlerinin birlikte mücadele etmesi gerek. Bizim güçlerimizi bölme lüksümüz yok!
Bugün, Diyarbakır halkının, Mardin halkının, Van halkının iradesine sahip çıkabiliyorsak barışı savunuyoruz demektir. Eğer halkın iradesine sahip çıkamıyorsak demokrasiden, cumhuriyetten, barıştan, özgürlükten söz etmemiz mümkün değildir.
Halkın iradesini yok sayanlar, halkın emeğini de sömürüyorlar. Son günlerde Türk-İş ve Memur Sen Genel Başkanlarının, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı çirkin pazarlıklar, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren emekçilere reva görülen ücret zamları, sarı sendikaların politikaları, sömürüyü gözler önüne seriyor.
Buradan emek örgütlerimiz tüm sendikalara sesleniyorum… Ayrı ayrı yürüttüğümüz mücadeleden sonuç alamayacağımız görülmüştür. Gelin hep birlikte, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganını hayata geçirelim. Gelin tek bir çatı altında birleşelim; emek düşmanlarına, sermayenin birlikteliğine karşı üretimden gelen gücümüzü kullanalım, emek örgütlerinin birleşik mücadelesini örelim.
Cumhuriyetimizi yaşatacak olan da, demokrasiyi kuracak olan da, üretimi yapacak olan da emekçilerin mücadele gücüdür. Hiç kimse emekçilerin gücünü küçümsemeye kalkmasın.
Her şeyi üreten emeğin gücüdür!
Okulda, tarlada, fabrikada, üniversitelerde, laboratuvarlarda…
Emekçiler birleşirse; hak, hukuk adalet olur.
Emekçiler birleşirse; demokrasi, insan hakları, özgürlükler olur.
Emekçiler birleşirse; hakça bölüşüm olur, refah olur…
Emekçiler birleşirse barış olur!
Demokrasi sevdalılarına, cumhuriyet sevdalılarına, barış sevdalılarına, özgürlük sevdalılarına sesleniyorum.
Silahın gölgesinde demokrasi olmaz!
Silahın gölgesinde özgürlük olmaz!
Silahın gölgesinde barış olmaz!
Çünkü silahın gölgesinde Cumhuriyetimiz yaşayamaz!
Silahlı mücadele yürütenlere, silahların çözüm getireceğine inananlara çağrımdır…
Silahların gölgesinde barış olmaz!
Silahları bırakın!
Silahları toprağa gömüp, kitapları raflara dizelim…
Gelin hep birlikte, eşit koşullarda bir arada yaşamak için demokrasi mücadelesi verelim.
Yıldırım Kaya
CHP Genel Başkan Yardımcısı
Ankara Milletvekili
1 Eylül 2019 /Ankara-Dünya Barış Günü
velux