DOLAR
32,5627
EURO
34,7049
ALTIN
2.412,81
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C

SOL Parti: Yapay başarı hikayeleri ile halkı yanıltmaya çalışmayın

Erdoğan’ın ‘Müjde’ açıklamasının ardından bir açıklama yayınlayan SOL Parti, “Gösterişli yapay başarı hikayeleri ile halkı yanıltmaya, kandırmaya uğraşmayın. Madem ülkenin doğalgaz üretiminin bu kadar artması bekleniyor yurttaşa ‘doğalgaz fiyatlarını yarıya indirdik’ müjdesi verilmelidir ” dedi.

SOL Parti: Yapay başarı hikayeleri ile halkı yanıltmaya çalışmayın
A+
A-
polat-galle

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına şimdiden inanıyorum” diyerek Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu, 2023’te halkın kullanımına sunulacağını açıkladı. Türkiye’de özellikle seçim dönemlerinde “doğalgaz-petrol bulundu” haberleri sık sık gündeme geliyor.

Erdoğan’ın duyurusunun ardından açıklama yapan SOL Parti, “Gösterişli yapay başarı hikayeleri ile halkı yanıltmaya, kandırmaya uğraşmayın” dedi.

“Günlerdir açıklanması beklenen, sade yurttaşın tüm sıkıntılarını unutup bir ‘müjde’ ile avunması istenen haber Cumhurbaşkanı’nın ağzından paylaşıldı. Karadeniz’de 320 milyar m3 doğalgaz bulunduğu açıklandı” diyen SOL Parti, “Bu miktar kayda değer bir rezerve denk gelmesine karşın beklenen 800 milyar m3 hedefinin gerisinde kaldığı için bir ölçüde hayal kırıklığı yarattı. Kaldı ki konun uzmanları tek bir kuyuyla rezerv tahmini dolayısıyla dolar girişinden bir gelir projeksiyonu yapmanın gerçekçi olmadığına dikkat çekiyorlar” ifadelerini kullandı.

UZUN ZAMAN ALACAK, YÜKSEK BEDELLİ YATIRIMLAR

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Arama faaliyetlerinin artık klişeleşen tamamen ‘yerli ve milli’ unsurlarla yapıldığı söylenen dursun, sondajın Norveç’ten alınan ve ismi sonradan Fatih konan gemiyle gerçekleştirildiğini biliyoruz. Karadeniz’den gaz bulunmasında kuşkusuz bir kamu kuruluşu olan TPAO’nun uzun yılların emeğiyle yarattığı birikimin payı da büyüktür.

Ancak, bugünden yarına bu sahadan gaz çıkarılması mümkün değildir.

Resme daha dikkatle bakıldığında gazın bulunduğu sahanın jeolojik ve jeofizik dokusunun ve yapısının net biçimde belirlenmesi, güvenilir rezerv hesapları yapılması, üretim öncesi gerekli çalışmaların yapılması, tesbit ve üretim kuyularının açılması, üretim platformunun kurulması, Türkiye’de gazın taşınacağı yerde yüzey tesislerinin inşa edilmesi ve sahada üretilecek gazı karaya taşıyacak uzun boru hatlarının yapımı, bunların hepsi ,uzun zaman alacak yüksek bedelli yatırımlardır.”

velux