DOLAR
32,5569
EURO
35,0018
ALTIN
2.428,25
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
26°C

Su İçtim, Cebim Yandı…

Su İçtim, Cebim Yandı...

Son birkaç ay içerisinde, yazılarımı okuyanlar ve arkadaşlarım su faturalarını gönderiyorlar. İlk önceleri fazla üzerinde durmadım, bizim belediyelerimiz yanlış yapmaz, hak neyse odur diye düşündüm demek isterdim, diyemedim.

Fazla üzerinde durmadım deme nedenim ise yazdığım çoğu konunun ciddi bir alt yapısı var ve üzerinde ya çok çalışmak gerekiyor yada belleğinizde o konularla ilgili ciddi birikimlere sahip olmalısınız.

Belediyeler yaptıkları hizmetlerin tamamının bedelini, yöre halkından almaktadır. Bazen çıkıp “para yok” gevezeliği yapanlar ya belediyeciliği bilmiyor yada yönetemiyorlar. Belediye yandaşları da mevzuat bilmeden, körü körüne destekçilik yapmaktadır.

Niyetimiz kimseyi kırmak değildir.

Rahmetli Levent Kırca’ın anlatımıyla, tamda niyetimiz budur. Kimseyi kırmak değil derdimiz, lakin kimsenin de bizi kırmasına, incitmesine müsaade edecek değiliz.

Gönderilen su faturalarını aldım incelemeye başladım…

El insaf kardeşim! bu kadarda su içilir mi demek geldi içimden, ancak Bodrum’da içme suyu olarak musluklarımızdan akan su içilmemekte ve diğer ihtiyaçlarda kullanılmaktadır. İçme suyu içinde ayrıca servet ödenmektedir.

Temiz bir toplum muyuz, yoksa kirli mi? Bu kadar su ihtiyaçlar için kullanılır mı? Taharetlenmek için ödediğimiz fatura korkunç.

Bir arkadaşımın ofisine gelen su faturası miktarı 286 TL. Yok yok merak etmeyin, AVM çalıştırmıyor. Bildiğiniz klasik, 30 metre kare bir ofis. Ofiste insan suyu bu kadar çok kullanır mı? Sanırsınız 100 personel çalıştırıyor.

Su İçtim, Cebim Yandı…

İşin aslına bakalım dedik…

Kullanılan su 10 Ton KDV hariç 14.30 TL aslen fatura bedeli. Sonra başlanmış geydirilmeye, katı atık, atık su bedeli v.s olmuş fatura 286 TL

Yediğimiz içtiğimizden çok, atık bedeli ödemeye mahkum edilmişiz.

“Ben bilmem, su abonesi isen bunları ödeyeceksin kardeşim, hem hizmet isteyeceksin, sonrada bu faturaya itiraz edeceksin.”

Ben yine bilmediğimi yazayım.

Katı atık ve atık su bedeli tam maliyet hesabı yapılarak fatura edilir. Buraya kadar sorun yok fakat tam maliyet hesabı nasıl yapılır, burada sorun var. Bence, bir bilenden destek almalı belediyeler. Tam maliyetin muhasebeleştirilmesi her babayiğidin harcı değildir. Konuşurken kolayda, işi yaparken zorlaşır.

Atık su bedeli hesaplanırken kanun koyucu sınırlama getirmiş. “Maliyetini ayarla senin keyfi uygulamaların  sonucu çıkan maliyetle insanları ve devleti zora  sokma.” demiş. Alt sınır  “Kullanılan su miktarının en az yüzde 30 ve üst sınır ise yüzde 50 yi geçmeyecek” demiş.

Ben Muski’nin hesabından bir şey anlamadım .14.30 TL lik faturada 24.12 TL atık su bedeli koymuş, kanun koyucunun hesaplarına göre, ne alt sınırı,nede üst sınırı tutmaktadır.

“Tam maliyet” diyecekler belki ama sizin maliyetlerinizin yüksek olması, bizim bu zulme katlanacağımız anlamına gelmez.

Gel gelelim katı atık konusuna, yani bizim tabirimizle çöp vergisine…

İnceledikçe şaştım kaldım. 2018 tarihli Katı Atık Tarifelerinin Belirlenmesine İlişkin Raporu okudum, maddi hatalar vardı ciddiye almadım. Ben ciddiye almadım, sanırım o dönemin belediye meclisi de ciddiye almamış, onaylamış geçmiş.

Bu raporun 2019 versiyonuna baktım, Bodrum Belediyesi resmi web sitesinde bulamadım, benim eksikliğim olabilir. Vardır belki gözümden kaçmıştır.

Zar zor başka yerden buldum, okudum…

Birkaç kez okudum. Bu gidişle yastık altı kitabı haline getirebilirim. Bodrum Belediye Meclisinde 2019 Yılı Katı Atık Tarifelerinin Belirlenmesine İlişkin Raporu gündem olduğunda, CHP’li meclis üyesi Sayın Banu Özberk rapora ilişkin bir konuşma yaptı ve “hayır” oyu verdi.

Banu Özberk’in konuşması takdire değerdi, keşke tüm meclis üyeleri bu şekilde davranabilselerdi. Konu gündeme alındığı gün, iki meclis üyesi mazeretleri nedeniyle gelmemiş AKP,MHP,İYİ Parti meclis üyelerinin ret ve geri kalan CHP’li meclis üyelerinin kabul oyuyla, geçmişti.

Alınan karar Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından da onaylandı. Bu arada geçen süreç içerisinde cılız birkaç sesin dışında, ses veren olmadı.

Kabul oyu verenleri kınamıyorum, ancak halkın oyuyla seçildiğiniz yerde, halkın çıkarlarını savunmaları gerekirken yanlışı, doğru olarak göstermeleri kabul edilebilir değildir.

Bizim arkadaşın su faturasına, Katı Atık Toplama Bedeli 188 TL yazılmış. Yıllık mı diye düşündüm ama, sosyal medyada Bodrum Belediyesinin bir paylaşımını okuyunca , su sayaçlarının okunma sürelerine göre aylık, iki aylık okunuyorsa, iki ay olarak tahakkuk ettiriliyormuş.

Bodrum Belediyesi’nde bu hesabı kim yaptı ve bunu mecliste kimler onayladıysa tekrar hesabı gözden geçirmeleri gerekmektedir.

Yanlıştan dönmek erdemdir.

Raporda gözüme ilişen hatalar…

Aslında çok teknik bir konu, ilgili bakanlık izlenecek yolu belirlemiş, ancak kopyala yapıştır dememiş. Kanun yapıcı diyor ki “kim kirletiyorsa o ödesin” çok güzel söylemiş, ancak bunun gerçekleşmesinin tek yoklu çöplerin tartılarak toplanmasıyla sağlanabilir. Yani  ev ve iş yerlerimizde çöp tartılarak alınmalı ve bedeli ödenmelidir ki, gerçek hizmet bedeli alınabilsin.

Hesap nasıl yapılmış…

2019 maliyetleri hesaplanırken, 2018 yılının nüfus rakamları baz alınmış. Yerleşik nüfus, yazlıkçılar, iş yerleri metre kare, oteller yatak sayısına göre v.s

Hesap baştan yanlış…

Yerleşik nüfus belirlenirken; konut sayısı bulunmuş, her konutta 3 kişinin yaşadığı varsayılmış. İş yerleri metre kare cinsinden hesaplanmış, oteller altı ay açık , yazlıkçılar 90 gün üzerinden hesaplanmış.

Durum karma karışık.

İş yerlerine katı atık tahakkuk ettirilirken, iş yeri ruhsatı üzerindeki metre kareler üzerinden işlem yapılmamış görünmekte lakin su faturalarına katık atık tahakkuk ettirilerek tahsile gidilmiş. İş yerlerinin metre karelerine bakarak mı bu işlem yapıldı, kontrol edilmeli. Metre kareye göre yapıldıysa bu işlem, yıllık olarak alınması gereken bedel, aylık olarak mı alınmak istenmektedir? Kontrol ediniz sayın yetkililer.

Bu sadece bir örnek

Örnekleri çoğaltmak olası, oteller altı ay üzerinden hesaplanmış, ilk baktığınızda akılcı gibi, kışın bu otelin kapalı olduğu nasıl tespit ediliyor? Ayrıca oteller altı ay açık olsa dahi, çöp toplama ve çevre temizliği maliyetleri ve hizmet alımları sıfır olarak hesaplanamaz. Bu işin oluşturulması ve hesaplaması yıllık olarak yapılmalıdır.

Kısacası şu toplam maliyet içerisinde araç kiralama, personel barındırma, bakım onarım, sabit ve değişken giderler bakılarak hesap yapılması gereken durumlar göz ardı edilerek, oteller altı ay, yazlıkçılar üç ay gibi uyduruk bir hesap yapılamaz. Çünkü hizmeti yapacakmış gibi bir organizasyon yapılması, her koşulda maliyet içerir. Otel ve yazlıkçıların olduğu alanda kaldıkları ay düşüldüğünde sokak temizliği yapılmıyor mu?

Katı atık yada atık su bedeli hesaplamaları gözden geçirilmeli ve halk bilgilendirilmelidir. Katı atık ilçe belediyesi, atık su Büyükşehir belediyesi sorumluluk alanındadır. Tahsilatı su faturası üzerinden yapılmaktadır. Yani; su abonesi olmayanlar, kuyu suyu kullananlar, bir aboneyle birden fazla konutun yararlanması gibi unsurlar, hesapların doğru olmadığı sonucuna vardırır bizleri.

Peki, geri dönüşüm olarak alınan ürünlerin belediyeye katkısı nedir ve bu iş bir ihale sonucu mu yapılmaktadır? Yoksa belediye geri dönüşüm malzemelerini toplayarak, kendisi mi gelir elde etmektedir? Elde edilen gelir maliyetlerden düşmekte midir?

Herkes kaderine boyun eğmiş. 

Tam maliyet ve bu işin hesaplanmasında gidilen yol, maliyet muhasebesi okuyanlar bilir, herkesin işi değildir.

Bakar kör ettiniz milletimi (Nazım Hikmet)

Vesselam…

Bodrum Ev Emlak
Yazarın Diğer Yazıları