DOLAR
32,3605
EURO
34,9891
ALTIN
2.324,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Tam kapanma emlak pazarını nasıl etkiler?

Tam kapanma emlak pazarını nasıl etkiler?
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Pandemi devam ederken vaka sayılarındaki artış nedeni ile kabine toplantısında alınan ve 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’a kadar geçen zamanı kapsayan tam kapanma kararı birçok sektörü etkileyecek.

Emlakta yüzde 30’un üzerinde artış

Tam kapanma kararınıdeğerlendiren belirten Ahu Minareci Küçükağa, “Perakende sektörü ile gayrimenkul piyasaları da süreçten oldukça fazla etkilendi. Değerleme sektöründe çalışan bizler, sürecin hızla evrilmesi netliği ile gözlemlemekteyiz” dedi.

Konut kullanımlarında, pandeminin etkisi ile özellikle site yapılanması içerisinde yer alan konutlara ve müstakil yapılara olan ilginin arttığı belirten Küçükağa, “Yine şehir merkezi dışındaki arsa ve tarla arayışlarındaki artış dikkat çeken diğer bir durum iken tüm bu değişimler, özellikle konut ve arsa niteliğine haiz taşınmazların değerlerinde bir önceki senelere göre yüzde 30’un üzerinde artışlara sebep olduğu görüldü” açıklamasında bulundu.

Tam kapanma emlak pazarını nasıl etkiler?

“AVM’ler çok etkilendi”

AVM’’lerin de etkilendiiğini söyleyen Ahu Minareci Küçükağa, “Türkiye genelinde 447 adet AVM bulunmakta. Ayrıca yaklaşık 40 kadar AVM’nin de yapımı devam etmektedir. Tüm kapanma ve kısıtlı kullanım süreçleri sonrasında kendini çeviremeyen birçok AVM’nin bankalara devrinin söz konusu olduğu, gelinen durumun en net göstergesidir. Özellikle sadece kapalı kullanımı bulunana AVM’lerin durumdan daha çok etkilendiği görülmektedir. Ayrıca bu dönemde kişilerin mahallelerindeki perakende satış yapan yerlere yönlenmekte olduğu gözlemlendi ve bu durum AVM cirolarına yansıdı” dedi.

Küçükağa, “Lokasyon bilinirlik konusunda gelişkin ve iyi yönetilmekte olan AVM’lerin bu süreci bir şekilde atlatacağını düşünmekle birbirine çok yakın lokasyonlarda açılan, yönetimsel problemleri bulunan, marka derinliği ve çeşitliliği konusunda sıkıntı yaşayan AVM’lerin bu süreci sıkıntılı atlatacağı tahmin edilebilir. Şehir yaşamında AVM’lerin sosyal ve kültürel anlamda ciddi rolü olduğu görülmekte. Bu durum dikkate alındığında istihdam ettiği kişi sayısı oldukça yüksek. Tüm bunların yanı sıra, yatırım maliyeti oldukça yüksek yapılar .Tüm bu durumlar dikkate alındığında, AVM’lerin bu süreci atlatabilmesinin ekonomi açısından önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Kira ve yönetimsel krizlerin çözülebilmesi adına yapıcı plan ve stratejilerin üretilmesinin önemli olduğunu belirten Ahu Minareci Küçükağa, “Yine pandemi ile başlayan dijital pazarlama furyasından AVM’lerin yararlanabilmesi bu bağlamda önemli pazarlara bu bağlamda açılabilmesinin önemli olduğu kanaatindeyiz. Tamamen kapalı olan AVM’lerin açık alanlar oluşturabilmesi yine bu süreçte kapalı alanları tercih etmeyen tüketiciler için hareketliliği arttırıcı bir eylem olarak düşünülebilir. Pandemi tüm hızı ile hayatımıza etki etmeye ve değişiklikler yaratmaya devam ediyor. Yeni bir kapanma döneminden sonra bayramla yaz aylarından umarım daha hareketli ve bereketli günler geçirebileceğiz. Ancak önümüzdeki yıllara ait belirsizlikler, tüm sektörler adına, yeni ve yaratıcı fikirlerin yaratılabilmesi açısından her türlü gelişmeye gebe.”

Aktur tatil sitesi