DOLAR
34,9466
EURO
36,7211
ALTIN
2.977,22
BIST
10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
10°C
Muğla
10°C
Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Açık
13°C
Salı Açık
15°C
Çarşamba Açık
15°C

Termera Antik Kenti’ndeki 5 bin yıllık kaya mezarlarını talan ettiler

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki 5 bin yıllık antik Termera Kenti’ndeki kaya mezarları kimlikleri saptanamayan kişi veya kişiler tarafından talan edildi.

Termera Antik Kenti’ndeki 5 bin yıllık kaya mezarlarını talan ettiler

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis Mahallesi’ndeki Aspat Mevkii’ nde M.Ö.6’ncı yüzyılda Leleglerin yaşadığı şehir olarak bilinen Termera Antik Kenti’nde 10 yıl önce kazı ev kurtarma çalışmaları başlatılmıştı.

4-5 BİN YILLIK KAYA MEZARLARI

2600 yıllık antik kentin etrafından bulunan kaya mezarları ise son iki hafta da define avcılarının saldırısına maruz kaldı. Bölgeye ellerinde hilti, balyoz ve murçlarla gelenler kaya mezarlarını talan etti.

Tarih ve turizmci Necdet Gülayaz “Burada sık sık doğa yürüyüşlerine çıkıyoruz, bölgedeki kaya mezarlarına yapılan saldırılar özellikle kısıtlamanın olduğu günlerde daha çok oluyor. Çünkü hafta içerisinde yürüyüşe geldiğimizde burada tarihe karşı yapılmış büyük bir Vandallık ve saldırı görüyoruz. Eğer önlem ve tedbir alınmazsa birkaç ay içerisinde tarih yok olup gidecek” diye konuştu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE SALDIRILAR ARTTI

Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Bodrum Yarımadası’nın Anadolu arkeolojisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Diler, “Yarımadanın en az araştırılmış bölgesinde, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından başlatılan çalışmalarda, Aspat tepesinin kuzey üst yamaçlarında ve tepe çevresinde M.Ö. 7’nci yüzyıla kadar giden önemli kalıntılar tespit edilmiştir. Konik bir tepe olan Aspat Tepesi ve çevresindeki antik yerleşimler Leleg döneminden Orta Çağ içlerine kadar uzanan tarihsel süreçte yer alır.

Aspat, Akdeniz ve Başkent arasında ana deniz rotasından uzak olmayan bir noktada güçlü ve ıssız bir kale, sığınmaya ve sürgüne uygun mevkii olarak Orta Çağ boyunca önemini daima korumuş ve adından söz ettirmiştir. Termera’da, tarım terasları, işlikler, çiftlik evleri, yağmur sularını biriktirmek için su kanalları, kaya havanları, hamam, üzüm bağları, zeytinlikler, yağhaneler ve aynı zamanda dini binalar da bulunuyor.

Bölgenin koruma altına alınması, arkeolojik çalışmaların yapılarak yerleşim yerlerinin gün ışığına çıkartılması ve kültür turizmine kazandırılması için ekonomik desteğin sağlanmasının yanı sıra Turgutreis halkının tarihi değerlerine sahip çıkması çok önemli. San günlerdeki etnik kentlere yönelik saldırıların dozu büyük ölçüde arttı adeta önlenemez hale geldi” diye konuştu.

Kaynak Anterhaber.com

Aktur tatil sitesi