Kurak geçen yaz mevsimi sebebiyle boş kalan barajlar, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin belirli bölgelerinde su krizi endişelerini beraberinde getirdi. Su tüketim alışkanlıklarına ve su krizine ilişkin kamuoyu görüşlerine ışık tutmak amacıyla yürütülen Türkiye’de Su Krizi Araştırması, 5 kişiden ikisinin su krizi konusunda “çok endişeli” olduğunu ortaya koydu.
Küresel iklim değişikliği, Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Türkiye, kurak bir yazın ardından mevsim normallerine dönmeyen sıcaklıklarla karşı karşıya. İSKİ’nin verilerine göre, İstanbul’daki baraj doluluk oranı alarm verici bir şekilde %26,57 seviyesinde.
Adgager pazar araştırması şirketinin gerçekleştirdiği Türkiye’de Su Krizi Araştırması, ülkede su krizi konusunda büyük bir endişe olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya katılanların %36,6’sı, su krizini “iklim değişikliği ve küresel ısınma sonucu su kıtlığı” olarak tanımlıyor. Özellikle 45-55 yaş arası katılımcılar, bu konuda daha endişeli.
Adgager Pazar Araştırma Direktörü Gizem Turhan, su krizine dair farkındalığın sosyo-ekonomik gruplara göre değişiklik gösterebildiğine dikkat çekerek, “İklim değişikliği ve su kaynaklarının azalmasının su krizi algısında önemli bir rol oynadığı konusunda birçok katılımcı hemfikir” dedi. Turhan, katılımcıların %67,1’inin baraj doluluk oranlarını yakından takip ettiğini, bu durumun su kaynaklarına yönelik farkındalığın yüksekliğini gösterdiğini ifade etti.
Adgager’in bulgularına göre Türkiye, su tasarruf bilincine sahip. Katılımcıların %92,2’si günlük hayatlarında su tasarrufu yaptıklarını belirtirken, %83’ü suyun boşa akıtılmamasına özen gösterdiğini vurguladı. Turhan, bu bilincin su krizini hafifletmede önemli bir rol oynayabileceğini ve medyanın bu konudaki haberlerinin vatandaşları tasarruf konusunda teşvik ettiğini belirtti.
Araştırma, iklim değişikliği ve su krizine dair endişelerin arttığı bir dönemde, vatandaşların bu konuda ne kadar bilinçli olduğuna dair önemli ipuçları sunuyor.