DOLAR
32,3760
EURO
34,9785
ALTIN
2.325,69
BIST
9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Uçuşlar normal seyrine ne zaman döner?

Uçuşlar normal seyrine ne zaman döner?
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Coronavirus salgını nedeniyle dünya çapında tüm uçuşlar neredeyse durma noktasına geldi. Peki, uçuşlar ne zaman normal seyrine dönecek?

Coronavirus salgını sonrası dönemde yaşananların sivil havacılığa ne gibi tahribatlar bırakacağının hesabını yapmanın kolay olmadığına dikkat çeken Habertürk köşe yazarı Güntay Şimşek; “THY ve Pegasus ne zaman uçacak?” başlıklı köşe yazısında son günlerde sivil havacılıkta yaşanan kayıpları ve uçuşların ne zaman başlayacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek, dünya genelinde uçuşların ne zaman normal seyrine döneceğine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Dünyanın bu çalkantılardan ne kadar etkileneceği ve eski günlere kaç ayda dönebileceğinin henüz net cevabı yok. Havayollarının yolcu ve kargo kaybı, düşük verimlilik, uçuş ağı daralması, filo küçülmesi, şirket birleşmeleri gibi gerçeklerle yüzleşmesi söz konusu. Dolayısıyla bu dönemde yaşananların ne gibi tahribatlar bırakacağının hesabını yapmak o kadar kolay değil.”

THY VE PEGASUS NE ZAMAN UÇACAK?

THY’nin, dış hatlarda 1 Mayıs, iç hatlarda ise 20 Nisan’a kadar, Pegasus’un da iç ve dış hatlarda 1 Mayıs’a kadar sefer yapamayacağını hatırlatan Şimşek; “bu tarihlerden sonra yeniden uçuşların başlayıp başlamayacağını da gelişmeler ışığında yine SHGM’nin duyuracağına dikkat çekti.

Güntay Şimşek diğer yandan kaleme aldığı yazı kapsamında dünya çapında corona virüs salgınının sivil havacılığa yol açtığı zararlara ilişkin sayısal veriler paylaştı. Bu veriler şu şekilde:

  • Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği – IATA, son olarak gelir kaybının 252 milyar dolar olacağını açıkladı.
  • Havacılık analizleri yapan Cirium’a göre ise, 6 Nisan 2020 itibarı ile dünya çapında yaklaşık 14 bin 500 yolcu uçağı yerde yatıyor.
  • Official Aviation Guide’ın (OAG) verileri de 30 Mart itibariyle küresel uçak trafiğinin yüzde 50’ye yakın düştüğünü gösteriyor.
  • Havayollarının filosundaki Airbus uçaklarının % 59’u, Boeing’lerin ise MAX’ler dahil % 55’i yerde yatıyor. Salgının bu hızda devam etmesi halinde yerde yatan uçak oranının da kısa sürede % 80’ne çıkması bekleniyor.
  • Uçakların yerde yatmasının da ciddi bir maliyeti var. Dar gövdeli bir uçağın park, uçucu ekipleri, idari, yer personeli ve diğer giderleri dahil tüm maliyetinin aylık ortalaması yaklaşık 400 bin dolar seviyesinde.
Aktur tatil sitesi