DOLAR
34,0695
EURO
37,6547
ALTIN
2.734,12
BIST
9.803,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
25°C
Muğla
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Açık
29°C
Cuma Yağmurlu
29°C

Uzmanlar öneriyor: Demans riskini azalttığı ortaya çıktı

Yapılan bir araştırmaya göre, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilacın bunama riskini önemli ölçüde azaltabileceği ortaya çıktı.

Uzmanlar öneriyor: Demans riskini azalttığı ortaya çıktı
30.08.2024
70
A+
A-
polat-galle

Tip 2 diyabet hastalarının demans geliştirme riskinin daha yüksek olduğu, diyabetin süresi ve şiddeti arttıkça riskin de arttığı biliniyor.

Araştırmacılar, diyabet tedavisi için sodyum-glukoz ko-transporter-2 (SGLT-2) inhibitörleri kullananların, kullanmayanlara kıyasla bunama riskinin yarı yarıya azaldığını buldu.

Sonuçlar mevcut ilaçların yeniden kullanılmasının diğer hastalık risklerini azaltmada büyük bir potansiyel taşıdığını gösteriyor.

Araştırmacılar, Kore Ulusal Sağlık Sigortası Servisi’nde yaşları 40 ile 69 arasında değişen 110 bin 885 tip 2 diyabet hastasından alınan verileri analiz etti.

YÜZDE 35 DAHA DÜŞÜK ÇIKTI

Hastalar, böbreklerin geri emdiği glikoz (şeker) miktarını azaltan ve bunun idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlayan SGLT-2 inhibitörlerini kullandılar.

Bunlar daha sonra, yemekten sonra vücudun insülin seviyelerini artırmasına yardımcı olan bir enzimi bloke ederek çalışan gliptinler olarak bilinen DPP-4 inhibitörleri kullananlarla karşılaştırıldı.

Ortalama iki yıl süren takip süresince 1.172 kişiye yeni demans tanısı konuldu. Genel olarak, SGLT-2 inhibitörleri kullananlarda demans oranlarının diğer ilaçlara kıyasla yüzde 35 daha düşük olduğu görüldü.

BMJ’de yayımlanan bulgulara göre, vasküler demans hastalarında bu oran yüzde 52’ye, Alzheimer hastalarında ise yüzde 39’a çıktı.

Araştırmacılar, riskin azalmasının, kişinin ilaçları aldığı süre uzadıkça arttığını, bunun beyindeki iltihabı etkileyebileceğini, serebrovasküler olay riskini azaltabileceğini veya beyindeki glikoz metabolizmasını düzenleyebileceğini öne sürüyorlar.

ETİKETLER: