Yapılan bir araştırmaya göre, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilacın bunama riskini önemli ölçüde azaltabileceği ortaya çıktı.
Tip 2 diyabet hastalarının demans geliştirme riskinin daha yüksek olduğu, diyabetin süresi ve şiddeti arttıkça riskin de arttığı biliniyor.
Araştırmacılar, diyabet tedavisi için sodyum-glukoz ko-transporter-2 (SGLT-2) inhibitörleri kullananların, kullanmayanlara kıyasla bunama riskinin yarı yarıya azaldığını buldu.
Sonuçlar mevcut ilaçların yeniden kullanılmasının diğer hastalık risklerini azaltmada büyük bir potansiyel taşıdığını gösteriyor.
Araştırmacılar, Kore Ulusal Sağlık Sigortası Servisi’nde yaşları 40 ile 69 arasında değişen 110 bin 885 tip 2 diyabet hastasından alınan verileri analiz etti.
YÜZDE 35 DAHA DÜŞÜK ÇIKTI
Hastalar, böbreklerin geri emdiği glikoz (şeker) miktarını azaltan ve bunun idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlayan SGLT-2 inhibitörlerini kullandılar.
Bunlar daha sonra, yemekten sonra vücudun insülin seviyelerini artırmasına yardımcı olan bir enzimi bloke ederek çalışan gliptinler olarak bilinen DPP-4 inhibitörleri kullananlarla karşılaştırıldı.
Ortalama iki yıl süren takip süresince 1.172 kişiye yeni demans tanısı konuldu. Genel olarak, SGLT-2 inhibitörleri kullananlarda demans oranlarının diğer ilaçlara kıyasla yüzde 35 daha düşük olduğu görüldü.
BMJ’de yayımlanan bulgulara göre, vasküler demans hastalarında bu oran yüzde 52’ye, Alzheimer hastalarında ise yüzde 39’a çıktı.
Araştırmacılar, riskin azalmasının, kişinin ilaçları aldığı süre uzadıkça arttığını, bunun beyindeki iltihabı etkileyebileceğini, serebrovasküler olay riskini azaltabileceğini veya beyindeki glikoz metabolizmasını düzenleyebileceğini öne sürüyorlar.