DOLAR
32,3984
EURO
35,0370
ALTIN
2.322,52
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Virüs de onları seviyor

Virüs enfeksiyonlarının en sevdiği şeyin karbonhidrat ve şeker olduğunu söyleyen Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, bu dönemde dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Balık, Hürriyet’e şöyle konuştu:

Virüs de onları seviyor
A+
A-
velux

SALGIN FONU KURULSUN

“Yapılan makarna stokunu ilerleyen dönemde tüketmek için mutlaka kıyma ya da ton balığı ilavesi yapılmalı. Çünkü virüs enfeksiyonlarının en sevdiği şey karbonhidrat ve şekerdir. Asla gereğinden fazla şeker tüketmeyin. Dengeli beslenmek şart. Bugün salgın hâlâ pik noktaya (tepe noktaya) ulaşmadı. Bu nedenle devletin imkânları henüz bu salgınla savaşmak için yeterli. Ancak ilerleyen dönemde vaka sayıları arttıkça bu durum değişebilir. O nedenle Sağlık Bakanlığı’nın yönetiminde olacak bir ‘salgın fonu’ kurulmalı. Başta büyük şirketler olmak üzere, imkânı olan herkes gücü ölçüsünde bu fona yardım yapmalı. Bu tip salgınlar ile çok zengin ülkelerin bile hem organizasyon hem de ekonomik açıdan mücadelede ne kadar zorlandıklarını gördük.

BİLİM İÇİN KULLANILABİLİR

Bu fon sadece salgın dönemlerinde gerekli olan sarf malzemesi ve ilaç gibi hayati önem taşıyan ürünlerin temin edilmesi için değil, aynı zamanda bu ürünlerin yerli ve daha gelişmişinin buluşu için de kullanılabilir. Bir diğer deyişle, bu fon ile yeni ilaç ve aşı üretimiyle ilgili bilimsel araştırmalara destek sağlanabilir. Ayrıca bu fon, TÜBİTAK/TÜSEB gibi kurumlara proje bazında maddi kaynak aktarılması şeklinde de işlev gösterebilir.

DÜNYA DEĞİŞECEK

Bu pandemi dünya tarihinde yeni bir dönemin başlangıcına sebep olacak. Bu noktadan sonra tüm dünyada, koronavirüsten önce ve sonra türünde tarihi bir ayrıma gidilecek. Yaşananların da etkisiyle, birçok alışkanlık ve davranış, değişim geçirecektir. Pandemi yani büyük salgın durumlarında hem toplum hem devlet hem de özel şirketler seferberlik ruhu içerisinde hareket etmelidir.”

Aktur tatil sitesi