Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, damardan alınan vitamin ve gıda takviyelerinin popülerleştiğini, ancak bu takviyelerin yüksek maliyetli olduğunu ve bazı iddiaların bilimsel dayanağının olmadığını belirtti. Özellikle glutatyon takviyelerine dikkat çeken Karabulut, doğal beslenmenin önemini vurgulayarak, takviyelerin doğru ve dengeli bir şekilde alınması gerektiğini ifade etti.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, özellikle Kovid-19 salgını sürecinde popüler hale gelen damardan alınan vitamin ve gıda takviyelerinin gerçek yararları ve riskleri hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Salgın döneminde ve mevsim geçişlerinde damardan alınan takviyelerin popülerliğini artırdığını belirten Karabulut, bu takviyelerin yüksek maliyetli olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, bu ürünlerin virüs ve bakterilere karşı koruma sağladığı gibi iddiaların ortaya atıldığına işaret etti.
En popüler ürünlerin glutatyon takviyeleri olduğunu vurgulayan Karabulut, bu antioksidanın oksidatif stresi tek başına yok edemeyeceğini ve yüksek dozlarda enjeksiyon yöntemiyle alınmasını doğru bulmadığını ifade etti.
Glutatyonun damar yoluyla alınmasına gerek olmadığını, ağızdan alınan gıda takviyelerinin belirli dozda alındığında katkısı olduğunu belirten Karabulut, tek başına glutatyonun yeterli olmadığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, aşırı derecede radikal üretime yol açabileceği konusunda da uyardı. Doğal beslenme ile tüm gerekli antioksidanların yeterli seviyede alındığında ancak bu enzim aktifleşebilir dedi.
Sağlıklı beslenme konusunda da önerilerde bulunan Karabulut, yağsız et tercih edilmesi gerektiğini ve glutatyon ve diğer antioksidanların doğal yollarla alınması gerektiğini vurguladı.