DOLAR
32,5653
EURO
34,8998
ALTIN
2.439,65
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C

Yalıkavak Planları, Danıştay Kapısında Umut Bekliyor…

Muğla-Bodrum-YALIKAVAK Beldesine ait Revizyon+İlave 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planlarını, Muğla 2.İdari Mahkemesi 14/01/2021 tarihinde, oy çokluğuyla verdiği kararla iptal etmişti.

Planın iptalinden sonra Bodrum Belediyesi yapı ruhsat başvurularını durdurmuş, mevcut yapı ruhsatı olanlardan hiç başlamamış olanların başlamasına izin vermemiş ve yapı devam edenlerin seviye tespiti yaparak inşaat sürecini durdurma kararı almış, kabası bitenlerin ince işlerinin devam etmesini ve aciliyet gösteren üretimlerin devamına karar vermişti.

Mahkeme kararı hakkında; Bodrum Gündemi Fatih Bozoğlu’nun sorularını yanıtlarken, mahkeme kararı ile ilgili bir hatanın olduğunu ifade etmiştim.

Yalıkavak İmar Planı alanında yatırım yapanlar nedense olayı ciddiye almadılar sanırım yada “belediye bize izin verir” öz güveniyle hareket ettiler. Daha önceki plan iptalini kimse iplememişti çünkü.

Mahkeme kararını incelediğinizde, hata mı, kasıt mı düşüncesini doğuruyor insanda…

Mahkeme kararı ;

“Bu durumda; dava konusu planların dayanağını oluşturan üst ölçekli plânın Danıştay kararıyla iptaline karar verilmesi ve bu yönü ile de plan hiyerarşisi gereği olarak 1/1000 ölçekli ve 1/5000 ölçekli planın üst ölçekli planlara uygun olma şartının kaybedilmiş olması karşısında, hukuksal dayanağı ortadan kalkan davaya konu 1/5000 ve 1/1000 ölçekli revizyon ve ilave imar planlarının hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır”

“üst ölçekli planlara uygun olma şartının kaybedilmiş” 

Kısaca diyor ki Yalıkavak 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Danıştay tarafından iptal edildi. Alt ölçekli planlarla, üst ölçekli planlar uyum içinde olmalı, üst ölçek plan iptal edildiği için, alt ölçekli planların dayanağı kalmamıştır, iptal ediyorum.

İyi güzelde atıfta bulunulan Danıştay 6. Dairenin kararının” Yalıkavak 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı” iptaliyle ilgisi yok ve plan halen yürürlükte. Atıfta bulunulan Danıştay 6. Dairenin kararı, Yalıçiftlik 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ilgili.

Kuzeyden, güneye hata…

Sanırım Muğla 2.İdare Mahkeme heyeti” karar karardır” diyerek, Yalıkavak imar planları dahilinde yatırımcının iflahını kesmeye karar verdiler.

Kararın doğurduğu sonuçlar çekilmez hal almış, Nihayet karara itiraz edilmiştir. Ancak Halen Danıştay’ın kapısında; dosyanın kabulü ve görüşülmesi kuyruğuna girmiş, sıra beklemektedir.

Yatırımcıların sesi çıkmıyor, belki kimi belediyeye, kimi Ankara da ki dayısına güveniyor.

Hukuksuzluğun boyutu sonuç olarak yeni iflaslara, mağduriyetlere neden olabilir ve sorunun acilen çözülmesi gerekir.

Projeden konut alanlar mağdur, ürettiği konutları satarak sermaye yapanlar mağdur, iş yapmak için ürün bağlantısı yapanlar, çalışmak için gurbete çıkanlar, kredi kullanarak iş yapanlar, projeye kredi temin edenler mağdur. Olayın boyutu, işin içinden çıkılmaz hale gelmeden çözülmelidir.

Sermaye bir şekilde kendi işini çözer…

Ancak Yalıkavak’ta devamına izin verilmeyen inşaatlar bitirilemediği için, şantiye görünümünden hiç kurtulamayacak. Danıştay’ın bir an önce olumlu yada olumsuz bir karar vermesi gerekmektedir.

Ne yazık ki; Bodrum ekonomisini turizm değil, inşaat sektörü ayakta tutmaktadır. Bu yazıma birileri tepki gösterebilir, ancak planlamalar yapılırken sessiz kalanların, yasaya aykırı ruhsat verilirken sessiz kalanların, “ben yaptım, komşum yapmasın” diyenlerin, hukuksuzluk karşısında mağdur olanlara “oh olsun” diyenlerin konuşmaya hakkı yok.

Bu hukuksuzluğun bedeli Bodrum İçin ağır olur…

Vesselam…

velux
Yazarın Diğer Yazıları