DOLAR
33,9744
EURO
37,6670
ALTIN
2.802,53
BIST
9.514,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
28°C
Muğla
28°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Salı Açık
27°C

Yaz Aylarında İshal Vakalarına Dikkat!

Türkiye’de yaz aylarında ishal vakaları artıyor. Uzman Türkay, ishalin sebeplerini, korunma yollarını ve tedavi sürecini AA muhabirine detaylı bir şekilde açıkladı.

Yaz Aylarında İshal Vakalarına Dikkat!
08.09.2023
137
A+
A-

Yaz Aylarında İshal Vakalarına Dikkat!

Türkiye’de yaz aylarında artan ishal vakaları, bazı illerde daha yoğun bir şekilde yaşanıyor. Uzmanlar, bu durumun önlemek için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Yaz Aylarında İshal Vakalarına Dikkat!

Nedenleri, Korunma Yolları ve Tedavi Süreci

Türkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada ishalin, su ve besinlerle bulaştığını belirtti. Özellikle havuz sularının yutulmasından, besin hazırlama koşullarına uyulmamasından dolayı bu tür rahatsızlıkların yaşandığına dikkat çekti. Türkay, özellikle 5 yaş altı çocuklarda ishalin ölümlere neden olabileceği gibi, 65 yaş üstünde de risk oluşturduğunu ifade etti.

Su kesintilerinin ve hijyen koşullarının kötü olduğu ortamlarda ishal vakalarında ciddi artışlar yaşandığına dikkat çeken Türkay, özellikle çocukların anne sütüyle beslenme döneminde anne el hijyeninin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Türkay ayrıca, “İshal tamamen korunulabilecek bir hastalık. Hijyen kurallarına dikkat etmek, bol sıvı tüketmek ve özellikle erimiş tekrar dondurulmuş gıdalardan uzak durmak gerekiyor.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Alt Başlık: İshal Tedavisi ve Öneriler

İshalin tedavisinde erken müdahalenin önemini vurgulayan Türkay, özellikle ondan fazla dışkılama, kusma, ateş ve ciddi karın ağrısı gibi belirtilerin uzmana başvurmayı gerekli kıldığını belirtti. İshalli bireylerde sıvı alımının önemine değinen Türkay, ishalin vücudun su dengesini bozduğunu, kaybedilen sıvıyı yerine koymak gerektiğini ifade etti.

Kaynakça: AA