DOLAR
32,3168
EURO
35,0597
ALTIN
2.307,99
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Yiyecek alerjisine aşı müjdesi

Yiyecek alerjilerinin aşı ile önlenebilmesi için ilk adım atıldı. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Demet Can, yerfıstığı için aşı geliştirildiğini, bunun ABD’nin besin ve ilaçların güvenilirliğinden sorumlu kurumu FDA tarafından da duyurulduğunu açıkladı. Can, Hürriyet’e şunları söyledi:

Yiyecek alerjisine aşı müjdesi
A+
A-

AĞIZ YOLUYLA…

“Yerfıstığı alerjisinde kullanılmak üzere ağız yolu ile alınabilecek kapsül şeklinde bir alerji aşısının kullanımı resmi olarak onaylandı. Böylece özellikle Avrupa ve ABD’de oldukça yaygın görülen yer fıstığı alerjisi nedeniyle hastalar artık alerjik şoktan korunabilecekler. Çünkü normalde, kişi alerjisini bilse ve o yiyecekten uzak dursa bile zaman zaman alerjiye neden olan besin kek ya da soslarda gizlenebiliyor ve kişi farkına varmadan bu yiyeceği tüketerek alerjik şoka girebiliyor. Artık böyle bir ihtimal yerfıstığı için ortadan kalkıyor.

ŞOK ETKİSİ KALDIRILACAK

Bu aşı, yiyecek alerjilerine karşı üretilen ilk aşı olma özelliğini taşıyor. Daha önce arı, ev tozu, polen ve küf mantarı alerjileri için aşı geliştirildi. Bu aşılarla kişinin vücuduna minik minik arı alerjeni, ev tozu, polen ve küf mantarı veriliyor. Böylece kişinin vücudu artık bu maddelerle karşılaştığında alerjik şoka girmiyor. Şimdi de yerfıstığı alerjisi olan kişinin vücuduna az miktarda yerfıstığı verilecek ve alerjik şok riski ortadan kaldırılacak. Çünkü yerfıstığı, balık, ıstakoz gibi alerjiler hayat boyu devam eden ve hayati tehlike ortaya çıkaran alerjiler. Geliştirilen aşı bu anlamda çok umut verici.

SIRA DİĞERLERİNDE

Avrupa ve ABD kadar çok olmasa da Türkiye’de de yerfıstığı alerjisi olan kişiler bulunuyor. Ancak en sık görülen alerjiler süt ve yumurta. Biz de ülkemizde, hastane ortamında kişileri gözlem altında tutarak az fırınlanmış yumurta, sulandırılmış süt vererek, hastaların alerjilerini atlatabilmeleri için çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde fındık, ceviz belki de deniz ürünlerine karşı aşı geliştirilebilecek.”

Aktur tatil sitesi