DOLAR
32,3690
EURO
34,9519
ALTIN
2.325,69
BIST
9.095,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

2022 Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Ehliyet Sınıfı Türleri

2022 Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Ehliyet Sınıfı Türleri
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Ehliyet sınıfı 2022 yılında araç sürmek isteyen kişiler tarafından merak edilen konular arasındadır. Ehliyet sınıfları, kullanılan aracın özellikleri ve sürücü adayının yaşı gibi bazı kıstaslara göre belirlenir. 2016 yılında yapılan düzenlemeyle ehliyet sınıflarında yaş, deneyim, sağlık durumu, adli sicil kaydı, mezuniyet derecesi gibi şartlarda değişikliğe gidildi.  Peki, 2022 ehliyet sınıfları nelerdir? Ehliyet alma şartları nelerdir? Ehliyet sınıfları ile ilgili sorulara yanıt olabilecek bilgileri sizler için derledik.

2022 Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

Yasal bir şekilde araç kullanma amacıyla alınan sürücü belgesi, belirli kriterler ile sınıflara ayrılır. Ehliyet sınıfları 2022 yılında yeni düzenlemelerle bazılarında yaş sınırı, bazılarında ise deneyim koşulu değiştirilmektedir. Yeni düzenlemelerle ortaya çıkan, ehliyet sınıflarıyla ilgili dikkat çeken değişiklik araçlara takılan ek yüklerdir. Belirli sınırlar dahilinde araçlara takılan römorklara göre ehliyet sınıfları çeşitlendirilmiştir.

Düzenlenen yeni sisteme göre ehliyet sınıfları M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, D1, D1E, DE, F, G şeklinde belirlenmiştir. Bu düzenleme ile birlikte MOPED süren bireyler için M sınıfı ehliyet yaş sınırı 16 olarak değiştirilmiştir. Düzenlemeden önce B sınıfı ehliyet alanların minibüs sürmesi yasalken düzenlemeden sonra ilk defa ehliyet alan sürücülerde deneyim şartı aranmaktadır. Aynı zamanda eskiden motor sürücü adaylarının A1, A2 ehliyet alması gerekirken; düzenlemenin getirdiği yenilikle M, A1, A2, A ehliyetlerine sahip olmaları da motor kullanabilmeleri için yeterli olmaktadır. H sınıfı kaldırılmıştır. Bu değişiklikle engel durumu kişinin ehliyetinde yazılı olacaktır. Bununla birlikte otomatik vites ehliyeti seçeneği getirilmiştir.

2022 Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

2022 ehliyet alma şartları kayıt olunan sürücü kursunu başarı ile tamamlamak, yaş sınırına ve deneyim şartlarına uymaktır. Bu şartlara uyan bireylere sürücü belgesi verilmektedir. 2022 ehliyet alma şartları; tecrübe, eğitim durumu, sağlık, adli sicil kaydı, yaş gibi konular hakkında kısıtlama ve sınırlandırmalar içerdiği gibi uygulanan sınavlarda başarılı olma konusunda da uyarır.

Ehliyet sınıflarının yaş sınırlaması hakkında M, A1, B1 ehliyet sınıfları için minimum 16 yaşında olması gerekir. A2, B, BE, C1E, C1, F, G sınıfı ehliyete sahip olmak için en az 18 yaşında olma koşulu vardır. Bununla birlikte A sınıfı ehliyet sahibi olmanın şartı 20 yaşını doldurmuş olmaktır. Bu bilgiye ek olarak 15 kilowatt güçten fazla güce sahip olan 3 tekerlekli motosiklet için 21 yaşını doldurmuş olmak zorunluluğu vardır. C, CE, D1, D1E sınıfı ehliyet için 21 yaşını doldurmuş olmak gerekir. D ve DE sınıfı ehliyete sahip olmanın koşulu ise 24 yaşını tamamlamış olmaktır.

Deneyim şartları ise aşağıdaki gibidir;

  • A sınıfı ehliyetlerde 24 yaşın altındakiler için minimum 2 yıllık A2 sürücü belgesine sahip olmak şartı mevcuttur.
  • C1, C, D1 ve D sınıf ehliyete sahip olmak için en az 2 yıl B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak gerekir.
  • BE sınıfı ehliyet için B sınıfı sürücü belgesi gerekir.
  • CE sınıfı sürücü belgesinin kapsadığı araçları kullanabilmek için C sınıfı sürücü belgesine sahip olmak gerekir.
  • C1E sınıfı ehliyet için C1 sınıfı ehliyet sahibi olmak gerekir.
  • DE sınıfı ehliyet sahibi olmanın koşulu D sınıfı sürücü belgesi sahibi olmaktır.
  • B1E sınıfı sürücü belgesi için D1 sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

velux