DOLAR
39,6706
EURO
45,7795
ALTIN
4.297,56
BIST
9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
34°C
Muğla
34°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
33°C
Salı Açık
34°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
36°C

43 yıl önce boşaltılan ‘hayalet köy’: Çobandurağı

Sivas’ın Divriği ilçesindeki 200 yıllık Çobandurağı köyünü sadece doğa fotoğrafçıları ve macera tutkunları ziyaret ediyor.

43 yıl önce boşaltılan ‘hayalet köy’: Çobandurağı
01.05.2023
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Sivas’ın Divriği ilçesine 45 kilometre uzaklıktaki, eski adı Kurtlarlı olan Çobandurağı köyü 1980 yılından itibaren boşaltılmaya başlandı. Köy, sonraki dönemde terör nedeniyle tamamen terk edildi.

200 yıllık tarihi olduğu öğrenilen köyde, sayıları 33’ü bulan taş konak evleri kaderine terk edildi. Evler zaman içerisinde bakımsızlık nedeniyle zarar gördü.

Yüksek dağların ve Çaltı Çayı’nın geçtiği kanyonun arasında bulunan köyü terk edenlerin tamamının başka şehirlere yerleştiği öğrenildi.

Köy vasfını yitiren bölgede el emeği ile yapılan mezar taşlarının da tahrip olduğu görüldü.

“KORUMA ALTINA ALINMASI GEREKİYOR”

Divriği’de tarih ve doğa fotoğrafçılığı yapan ve terk edilmiş köyü ziyaret eden Yusuf Güldalı, “Köy, Erzincan sınırlarında olan yüksek dağların ve kanyonların arasında bir yerleşke. Zirvede olmasına rağmen soğuktan etkilenmemesi için güney cephe tercih edilmiş. Bu köyün taş mimarisinin görkemli olması dikkat çekiyor. Genelde konak ağırlıklı evler mevcut. Tavan işçilikleri olan 2 katlı evlerden oluşuyor. Evler taştan yapılmış. Bunların çok büyük zengin ailelerin yaşadığı evler olduğunu düşündürüyor. Köyün altında dutluk denilen mevki var. Orası da yazlık yerleriymiş. O dönemde bölgede müthiş bir göç yaşanmış. Burada 50-60 hane varmış ve hepsi gitmiş” diye konuştu.

Güldalı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu köyün koruma altına alınması gerekiyor. Köydeki evlerin fotoğraflarını mimar ve mühendisler odalarına kadar gönderdik. Mimarlık okuyan öğrencilerin gelip bu köydeki evleri görmelerini istedik. Ne kadar sağlıklı evler olduğunu söyledik. Divriği ilçesi zor arazi şartları olan bir bölge. Çok önemli kanyonları var. Bazı yerlere ulaşmak bir hayli zor. Bu köy de onlardan biri.” (DHA)

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , ,