DOLAR
32,5905
EURO
34,8185
ALTIN
2.497,83
BIST
9.446,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

5 kritik soruda emlak fiyatı belirleme taktikleri

5 kritik soruda emlak fiyatı belirleme taktikleri
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Gayrimenkul satışında alıcıları hızla harekete geçirmenin 3 temel kuralı var: Fiyat, fiyat, fiyat… Dolayısıyla beklenen sürede satışı yapılamayan bir konut söz konusu olduğunda da, akıllara gelen ilk yanıt evin satış fiyatını gözden geçirip tekrar değerlendirmek olabiliyor.

Emlak için satış fiyatı önemli bir unsur. Bu nedenle bir gayrimenkulün pazarlamasına geçilmeden önce fiyat stratejisinin doğru belirlenmesi gerekiyor.

Peki, ev satışında fiyat neden önemlidir? Bir evin satış fiyatı nasıl hesaplanır? Bir evin değerinden fazla fiyatlandırılması nelere neden olur? Gayrimenkul fiyatlandırması yaparken nelere dikkat edilmeli?

İşte emlakta ev fiyatlandırması yaparken, yani konut satış değeri belirlerken dikkate almanız gereken 5 kritik soru ve yanıtları…

5 kritik soruda emlak fiyatı belirleme taktikleri

1) Doğru fiyatlandırma neden önemlidir?

• Satılık ev için doğru fiyatlandırma yaparak kolayca satılmasını sağlayabilirsiniz. Ya da tam tersi yanlış bir fiyat belirleyerek, gayrimenkulün uzun zaman elinizde kalmasına sebep olabilirsiniz. Bu nedenle evin satışına başlamadan önce doğru fiyatlandırma yapmalısınız. Aksi takdirde yaptığınız tüm çalışmalar sonuçsuz kalacaktır.

• Evin satışına başladığınızda alıcıların sayısı azaldıysa öncelikle gayrimenkulün değerinden daha fazla fiyatlandırılma ihtimalinin üzerinde durmalısınız.

• Emlak ilanı ne kadar dikkat çekici olursa olsun, doğru fiyatı belirlenmediyse geri dönüş almanız zorlaşacaktır.

• Karşılaştırma yapmak doğru fiyatlandırmada en çok kullanılan yöntemlerden biri. Bunun için Zingat.com Bölge Raporu verilerini size yardımcı olacaktır. Evin bulunduğu bölgede, benzer özelliklere (bulunduğu mahalle, konum avantajları, metrekare, oda ve banyo sayısı, kat bilgileri vb.) sahip diğer “satılık ev”ler için bir fiyat araştırması yapın.

5 kritik soruda emlak fiyatı belirleme taktikleri

2) Evin değerini olduğundan daha düşük fiyata çekmek doğru mu?

• Kural 1: Fiyat düşürme olumsuz etki yaratır. Bir gayrimenkulün uzun süre ilan listelerinde kalması ise alıcı tarafında olumsuz bir etki bırakıyor. Çünkü potansiyel alıcılar, uzun süre satılmayan ve fiyatı düşürülen gayrimenkulün sorunlu olduğunu düşünebiliyor.

• Eğer bir konut için değerinin üstünde bir fiyat belirliyorsanız, bir süre sonra fiyatı düşürmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak fiyat azaltsanız bile gayrimenkul uzun süre elinizde kalabilir.

• Gayrimenkulün emlak ilanını yayınlarken doğru bir fiyat stratejisi belirlerseniz, satış süreci daha başarılı geçecektir.

5 kritik soruda emlak fiyatı belirleme taktikleri

 

3) Ev sahibinin isteğiyle “acil satılık” ilanı yayınlamak doğru mu?

• Peki bir gayrimenkulün değerinden daha fazla fiyatlandırılmasında sorumlu kimdir? Buna kimi zaman evini satmak isteyen ev sahipleri kimi zamansa doğru fiyat stratejisi yapamayan gayrimenkul danışmanları sebep olur.

• Ev sahibi olanların genel yönelimi, mülklerinin piyasa fiyatından daha yüksek olduğu yönündedir. Bu esnada özellikle de kulaktan duyma bilgiler sorun oluşturabilir.

5 kritik soruda emlak fiyatı belirleme taktikleri

• Ev sahibinin fiyatla ilgili beklentisi gerçekten çok uzak olabilir. Ancak siz doğru fiyatı belirleyerek, neden bu şekilde olduğunu anlatmalısınız. Çünkü başka bir gayrimenkul danışmanı sırf işi alabilmek için, eve sizden daha yüksek fiyat belirleyebilir. Bu sebeple müşterinizin belirttiği fiyatın neden olamayacağını mantıklı bir şekilde, emlak pazar verilerinden yararlanarak anlatmalısınız.

 

4) Evin gerçek değer nasıl hesaplanır?

Öncelikle bir evin gerçek değerini belirlemek için profesyonel bir destek alın. Zingat.com “Evimin Değeri” uygulamasıyla gayrimenkulün fiyatını kolayca öğrenebilirsiniz.

Diğer yandan bölgede aynı şartlardaki bir gayrimenkul ne kadar fiyata satılıyor? Bölgeye metro, AVM ya da hastane gibi yeni bir yatırım yapılacak mı? Bu tür yatırımlar her zaman bölgenin, dolayısıyla evin fiyatını da artırır.

Peki evin değerini neler düşürüyor? Tamirata ihtiyaç duyan bir evin fiyatı düşük olacaktır. Mesela evi boyamak ya da modern bir mutfak yapmak fiyatın artmasını sağlayabilir.

5 kritik soruda emlak fiyatı belirleme taktikleri

 

5) Evin fiyatını artıran özellikler nelerdir?

• Evinizin değerini artıran özellikler arasında şunlar sıralanabilir: Merkezi konumda bulunması, ulaşım araçlarına mesafesi, özel bir manzaraya sahip olması, güneş ışığı alan cephesinin olması, binanın yaşı vs.

• Diğer yandan yeni bir binada, hatta sosyal donatılarıyla öne çıkan markalı konut projelerinde yer alması evin satış değerini, aynı bölgedeki diğer satılık evlere göre yükseltecektir.

velux