DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
30°C
Muğla
30°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Açık
27°C
Perşembe Açık
26°C

5 milyon yıllık bazalt kayalıklar turizme kazandırılıyor

Sinop’un Boyabat ilçesinde yer alan ve volkanik patlama sonucu 5 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen bazalt kayalıkların turizme kazandırılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

5 milyon yıllık bazalt kayalıklar turizme kazandırılıyor
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Birbiri ardına sıralanmış üç vadiyi kapsayan on hektarlık alandaki bazalt kayalıklar, boyları kırk metreyi bulan altıgen prizma şeklindeki büyük sütunlardan oluşuyor.

5 milyon yıllık bazalt kayalıklar turizme kazandırılıyor

Bazalt kayalıklar, 1996 yılında 1. derece doğal sit alanı, 2011’de de tabiat anıtı kategorisine alındı.

5 milyon yıllık bazalt kayalıklar turizme kazandırılıyor

Dünyadaki nadir jeolojik oluşumlar arasında gösterilen tabiat anıtı kayalıkların turizme kazandırılması için Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çalışmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda kayalıkların bulunduğu bölgeye seyir terasları, asma köprüler ve yürüyüş yolları yapılması planlanırken, tanıtıma yönelik faaliyet gerçekleştiriliyor.

5 milyon yıllık bazalt kayalıklar turizme kazandırılıyor

İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, “Doğal oluşumlar neticesinde bugünkü halini alan bazalt kayalıklar, doğal sit alanı ilan edilmiş ve turizmin önemli bir destinasyonu haline gelmiştir. Ziyaret edilebilir halde şu anda ama Milli Parklar tarafından yürüyüş yolları, köprüler ve seyir teraslarının düzenlenmesi ile ilgili proje yürütülüyor. Bizim de il müdürlüğü olarak bilgi ve yön levhalarıyla ilgili çalışmamız var. Önümüzdeki günlerde, kültür havzası olan, tarihi eserleri, antik dönem yerleşimleriyle Boyabat, Durağan, Saraydüzü havzasına doğa rotası olarak önemli bir değer kazandıracağız. Bu gibi planlamalarımız devam edecek” dedi.

Bazalt kayalıkların tanıtımına gelecek süreçte ağırlık vereceklerini kaydeden Süren, “Bu tabiat harikası jeolojik oluşum, tıpkı dünyada ender olan Hamsilos Fiyordu gibi özel bir yer. Doğaseverler ve doğa fotoğrafçıları tarafından çok aranan, gezilmek istenen bir turizm destinasyonu. Milli Parklar ile turizmde çekim alanı olması için gerekli çalışmaları yürütüyoruz” diye konuştu. (AA)

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , ,