DOLAR
37,9976
EURO
41,1590
ALTIN
3.687,51
BIST
9.044,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Çok Bulutlu
20°C
Muğla
20°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
22°C
Salı Çok Bulutlu
22°C
Çarşamba Çok Bulutlu
21°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C

7 bin yıllık Arslantepe kar altında

Malatya’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Arslantepe Höyüğü’nde bulunan heykel ve kabartmaların replikaları kar altında kaldı.

7 bin yıllık Arslantepe kar altında
04.02.2023
156
A+
A-

Fırat Nehri’nin 12 kilometre güneybatısında bulunan, Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı’na kadar geçen zamana ait önemli buluntulara rastlanan, Hitit, Roma ve Bizans gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan 7 bin yıllık höyükte, kentteki kar yağışının ardından güzel görüntüler oluştu.

Buradaki kazılarda bulunan ve replikaları yapılarak höyüğün girişinde sergilenen Kral Tarhunza ve aslan heykelleri ile kabartmaların üstü ve çevresi, beyaza büründü.

Höyükte ilk kazı çalışmaları, 1931’de Louis Delaporte başkanlığındaki Fransız ekip tarafından gerçekleştirilmişti.

1961’den bu yana Roma La Sapienza Üniversitesinden ekiplerce sürdürülen kazı çalışmasında, yağmur drenaj hattı gibi altyapısı bulunan kerpiçten saray, kerpiç taht ve 2 bini aşkın mühür baskısı ile Anadolu’nun en eski şehir devletlerinden birinin yapıları ortaya çıkarılmıştı. (AA)

Aktur tatil sitesi