DOLAR
45,1846
EURO
52,9954
ALTIN
6.703,28
BIST
14.442,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
18°C
Muğla
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Hafif Yağmurlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
13°C
Salı Parçalı Bulutlu
16°C

ÇED Süreci İptal Edildi, İnşaat Sürüyor

Bodrum Torba’da doğal sit alanında planlanan 126 oda ve 300 yatak kapasiteli turizm tesisi projesinde ÇED süreci iptal edildi. Buna rağmen inşaat çalışmalarının sürdüğü iddiası STK’ların tepkisine neden oldu.

ÇED Süreci İptal Edildi, İnşaat Sürüyor
A+
A-

ÇED Süreci İptal Edildi, İnşaat Sürüyor

Bodrum Haber

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, ÇED süreci Bakanlık tarafından iptal edilen turizm konaklama tesisi projesinde inşaat çalışmalarının sürdüğü ileri sürüldü. Torba Mahallesi Dıvar Mevkii’nde planlanan 126 oda ve 300 yatak kapasiteli tesis için hazırlanan dosyadaki eksikliklerin süresi içinde tamamlanmadığı, bu nedenle sürecin iptal edildiği öğrenildi.

Bakanlık Onay Vermedi, Proje Tartışma Yarattı

Bodrum’un Torba Mahallesi’nde, Rams Bodrum Turizm Yatırımları Anonim Şirketi tarafından yapılmak istenen turizm konaklama tesisi projesi, çevre örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Dıvar Mevkii’nde yaklaşık 20 dönümlük alanda planlanan projenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait halk plajı ile Oya Bodrum arasındaki koyda hayata geçirilmek istendiği belirtildi.

Proje kapsamında 100 adet iki yataklı suit oda, 24 adet dört yataklı suit oda ve 2 engelli odası olmak üzere toplam 126 oda ve 300 yatak kapasiteli bir tesis öngörülüyordu.

Tesiste ayrıca lokantalar, açık yemek alanı, lobi bar, pastane, çok amaçlı salon, açık yüzme havuzu, Türk hamamı, buhar odası, masaj odaları, spor salonu, satış ünitesi ve 30 araçlık otopark yapılması planlanıyordu.

Alan Doğal Sit Bölgesinde

Tesisin yapılmak istendiği alanın, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda kentsel yerleşik alan ve doğal sit bölgesi içinde kaldığı belirtildi.

Projeye ilişkin ÇED süreci geçen yıl mart ayında başlatıldı. Başvurunun ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın müşavir firmaya dosyadaki eksiklikleri bildirdiği, ancak eksikliklerin süresi içinde tamamlanmadığı öğrenildi.

Bu nedenle Bakanlık tarafından ÇED sürecinin iptal edildiği ifade edildi.

“Nasıl Olsa ÇED’i Alırız Mantığıyla Devam Ediyorlar”

Bakanlığın ÇED sürecini iptal etmesine rağmen arazide iş makinelerinin çalıştığı, temel kazısı ve inşaat faaliyetlerinin sürdüğü öne sürüldü.

MUÇEP gönüllüsü Rezzan Şebin, doğal sit alanları ve ormanlık bölgelerdeki yapılaşma baskısına karşı uzun süredir mücadele ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Bakanlığın onaylamadığı bir projede, ‘Nasıl olsa ÇED’i bir şekilde alırız’ mantığıyla inşaat tam gaz devam ediyor. Mutlaka bir yerlerden cesaret alıyorlar. Bodrum’a işlenen suçlar kapsamında burayı da ifşa edeceğiz.”

STK’lardan Tepki: Hangi İzinle Devam Ediyor?

Çevre örgütleri, ÇED süreci iptal edilen bir projede inşaat çalışmalarının sürdürülmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Tepkilerin odağında şu soru yer aldı:

ÇED süreci iptal edilen, doğal sit alanında kalan ve dosyasındaki eksiklikler tamamlanmayan bir projede inşaat çalışmaları hangi hukuki dayanakla devam ediyor?

Bodrum Haber Değerlendirmesi

Bodrum’da son yıllarda doğal sit alanları, kıyılar, ormanlık bölgeler ve kamusal kullanım alanları üzerindeki yapılaşma baskısı giderek artıyor.

Bu olayda asıl tartışma yalnızca bir turizm tesisi projesi değil. Tartışmanın merkezinde, Bakanlık süreci iptal ettiği halde sahada iş makinelerinin çalışmaya devam etmesi var.

ÇED süreci iptal edilen bir projede inşaatın sürmesi, kamuoyunun aklına kaçınılmaz olarak şu soruyu getiriyor:

Bodrum’da bazı yatırımcılar için izin süreçleri, inşaat başladıktan sonra tamamlanan bir formaliteye mi dönüşüyor?

Anter Haber