DOLAR
44,4931
EURO
52,0195
ALTIN
6.746,57
BIST
13.536,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
20°C
Muğla
20°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
15°C
Pazar Az Bulutlu
17°C

Konut satışında yeni dönem: EİDS artık satılıklar için de geçerli olacak

Ticaret Bakanlığı, konut sektöründe yaşanan fiyat dalgalanmaları ve spekülatif ilanlara karşı aldığı önlemleri genişletiyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla kiralık konut ilanları için uygulamaya alınan Emlak İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 7 Nisan’dan itibaren satılık konut ve iş yerleri için de zorunlu hale gelecek.

Konut satışında yeni dönem: EİDS artık satılıklar için de geçerli olacak
05.04.2025
22
A+
A-

Bakanlık, yeni düzenlemeyle birlikte gayrimenkul piyasasında gerçek dışı ilanlar yoluyla fiyatların yapay biçimde yükseltilmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. EİDS uygulaması kapsamında, ilanlar artık yalnızca e-Devlet üzerinden mülk sahibi tarafından yetkilendirilmiş gerçek veya tüzel kişiler tarafından yayımlanabilecek.

Bu sistemle, ilan sitelerine sahte veya mülkiyetle ilgisi olmayan kişiler tarafından verilen fiyat şişirici ilanların engellenmesi ve piyasa dengesinin sağlanması amaçlanıyor.

Gayrimenkul sektörüne müdahalelerde bulunulmuştu

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre pandemi sonrası dönemde konut ve otomotiv sektörlerinde yaşanan dalgalanma, arz-talep dengesizliği ve yüksek enflasyon, fiyatları ciddi şekilde yukarı çekmişti. Özellikle konut piyasasında, aynı binadaki daireler arasında bile büyük fiyat farkları oluştu. Bu süreçte hükümet, başta otomotiv sektörü olmak üzere fahiş fiyat artışlarına karşı çeşitli düzenlemeler hayata geçirmiş, sonrasında gayrimenkul sektörüne de müdahalelerde bulunmuştu.

Kiralık konutlara getirilen yıllık yüzde 25 zam sınırı, yetkisiz kişilerin ilan girişi yapmasının engellenmesi ve sahte ilanlara yönelik para cezaları bu kapsamda atılan adımlar arasında yer alıyor.

7 Nisan’dan itibaren satılık ilanlarda da EİDS zorunlu

Yeni uygulamayla birlikte, artık satılık konut ve iş yeri ilanları da EİDS doğrulamasına tabi olacak. Bu adımın, özellikle büyükşehirlerde görülen yapay fiyat artışlarını sınırlaması ve yatırım kararlarını daha sağlıklı bir piyasa ortamında şekillendirmesi bekleniyor.

ETİKETLER: ,