DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
30°C
Muğla
30°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Açık
26°C

Akbelen Ormanı ve Eski Kömür Termik Santralleri

Akbelen Ormanı ve  Eski Kömür Termik Santralleri
A+
A-
velux

Akbelen Ormanı ve

Eski Kömür Termik Santralleri-

Geçtiğimiz yaz aylarında Akbelen ormanında yaşayan yerel köylülerin sert direnişine rağmen, orman idaresi jandarma koruması altında güzel ağaçları kesmeye devam etti ve halen yaklaşık 20 bin ağaç kesilmiş durumda.

Yerel halk, zaten çevre normlarına uymayan Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini beslemek için kömür madenini genişletmeyi amaçlayan Enerji şirketine karşı protesto ediyor. Santrallerin FGD (baca gazı arıtma) ve ESP (elektrostatik toz tutucu) yatırımları özelleştirilmeden önce yapılmıştı. 2014 yılında özelleştirmeden önce açık saha kömür rezervlerinin tükendiği maden sahasında, santrallerin açık madencilik alanı rezervleri tükendiğinde, daha pahalı yeraltı madenciliğine geçmek zorunda kalacakları biliniyordu. Aslında, kömür üretim lisansları çok geniş bir alanı kapsıyor ve yeraltı üretim maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle, orman idaresi jandarmayı arkasına alarak Akbelen ormanında ağaç kesimine izin verdi.

Yeniköy Termik Santrali 1986 yılında devreye alındı, tasarım sorunları olan, neredeyse 40 yaşındaki santral, yanlış tasarımı nedeniyle kapatılması ve hurdaya satılması gerektiği sırada özelleştirildi. Kemerköy Termik Santrali ise denize yakın ve kömür sahasına uzak bir konumda. Alım yapan şirketler, santrallerin çok eski olduğunu ve her iki santralde üretilen elektriğin pahalı olduğunu biliyorlardı, kapasite mekanizması desteği verildi, çevresel rehabilitasyonlar muaf tutuldu, öylesine ağaçlandırma yapıldı- ve hala verim sektör için kabul edilebilir seviyelerin altındaydı. Her şey yanlış yapıldı, hatalar devam ediyor, bu eski santraller ekonomik ömürlerini tamamlamış durumda. Ne yazık ki, bu eski termik santrallerin ömrünü uzatma kararı alındı.

Bu şekilde, çevreyi kirletmeye devam edecekler. Onların yerine yenilenebilir, depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi hidroelektrik santrali projeleriyle değiştirilmeleri gerekiyor.

İnsanları ve çevreyi bu kadar rahatsız etmek sadece bir kamuoyu felaketine değil, şirketler için finansal fon kaynaklarının kapanmasına ve olumsuz bir imaj değişimine neden olacaktır.

Haluk Direskeneli kimdir, 1973 yılında ODTÜ Makina Mühendisliği’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından kamu, özel sektör ve ABD-Türk ortaklıklarında (B&W, CSWI, AEP, Entergy) termik santral temel/detay tasarımı, imalatı, pazarlaması, teklif süreçleri, satış ve proje yönetimi alanlarında yoğun bir şekilde çalıştı. Bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli pazar, mühendislik firmaları, yatırımcılar ve üniversiteler için danışmanlık hizmeti verdi. Ayrıca, Direskeneli, Makina Mühendisleri Odası ve ODTÜ Mezunları Derneği’nin enerji komisyonlarında üye olarak aktif rol aldı.

velux