İkizköy Akbelen’de YK Enerji’nin maden çalışmalarına karşı direnen iki kadın hakkında jandarmaya mukavemet gerekçesiyle açılan ve altıncı celsesi görülen dava, 26 Haziran’a ertelendi.
Muğla‘nın Milas ilçesine bağlı İkizköy ve Akbelen köylerinde, maden ocağı için kesilmek istenen asırlık çam ormanlarını ve zeytinlikleri korumak istedikleri için ‘jandarmaya mukavemet’ gerekçesiyle yargılanan İkizköylü Gülören Demir ile Ekoloji Birliği Kadın Meclisi üyesi Füsun Ergün bugün Milas Adliyesi’nde 6. Kez hakim karşısına çıktı. Akbelen Ormanı’nda Limak Holding’e bağlı Yeniköy Kemerköy Enerji A.Ş.’nin maden çalışmalarına karşı direnen Demir ve Ergün’ü desteklemek üzere bir araya gelen köylüler, insan hakları savunucuları ve çevre örgütü temsilcileri Milas Adliyesi önünde buluşarak basın açıklaması yaptı. Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, hakimin izne ayrılması nedeniyle bugün geçici bir hakim tarafından görülen duruşma sonucunda dava, 26 Haziran’a ertelendi.
BİZİ DEĞİL AĞAÇLARI KESENLERİ YARGILASINLAR
Demir ve Ergün duruşmanın ardından adliye önünde yaptıkları açıklamada “Başından beri söylediğimiz tek şey var, doğa hakkı savunucusu yargılanamaz. Bizi yıldıramayacaklar. Devam edeceğiz. Ağaçları kesenleri yargılasınlar. Doğa savunucu yapanları değil. Bunu her zaman yüksek sesle söylemeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Muğla Barosu Yönetim Kurulu üyeleri, bugün Milas’ta yapılan yargılamayı gözlemci sıfatıyla takip ettiklerini aktararak, “Adil bir yargılanma yapılabilmesi için Muğla Barosu olarak takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.
BM İNSAN HAKLARI ÖZEL RAPORTÖRÜ DESTEK VERDİ
Duruşmayı takip eden İnsan Hakları Vakfı İzmir şubesi Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, “Havası için, suyu için, ormanı için, sağlıklı bir çevrede eşit, adil, insanca yaşam için mücadele veren insanlar kelimenin tam anlamıyla insan hakları savunucularıdır. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor Akbelen Ormanı’nda direnen ve madencilerin ormanı katletmesine, yok etmesine yol açacak eylemler içinde bulunan madencilere karşı direniş geliştiren insan hakları savunucularının yanında olduğunu ve bu davayı özel olarak takip edeceğini belirtti. Yalnız değiliz. İnsan hakları savunuculuğu, insan haklarının bir referans ve denetim sistemi olarak bir referans kavramı olarak çok gerilere düştüğü insan hakları ve değerlerinin ayaklar altına alındığı bir ülkede ve dünyada yaşıyoruz. Bu bakımdan bu uluslararası dayanışmanın önemi çok büyük. Bunu sizlerle paylaşmanın mutluluğu içindeyim.”
Ne olmuştu?
Akbelen Ormanı’ın 740 dönümlük bölümündeki ağaçlar, Limak Holding ve İÇTAŞ ortalığıyla kurulan YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayacak maden ocağı açmak için kesilmek isteniyor. Şirketin bunun için gerekli izinleri de almış ve ocak ÇED Yönetmeliği’nden muaf tutulmuştu ancak İkizköylüler, çevre aktivistleri ve hukukçular karara itiraz etti.
Geçen yaz, Türkiye‘nin Ege ve Akdeniz sahilleri başta olmak üzere pek çok bölgesinde çıkan yangınlardan etkilenen Muğla‘da, bölge halkı yangınlara müdahale ederken, şirket tarafından yangın bahanesiyle 105 ağaç kesilmiş İkizköy halkının direnmesi üzerine jandarma sert müdahalede bulunmuştu.
Maden ocağına karşı, KARDOK Derneği‘nin açtığı davalarda Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Muğla Valiliği de kömür taşıma bandının yapımını durdurdu.
Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için Akbelen Ormanı’nın kesim izninin iptali için açılan davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti 7 Eylül 2021’de bölgede keşif gerçekleştirmişti.