DOLAR
32,6997
EURO
35,1923
ALTIN
2.450,80
BIST
10.392,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
35°C
Muğla
35°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
33°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
33°C

Alzheimer tedavisinde yeni araştırma: Beynin atıkları nereye gidiyor?

ABD’li bilim insanları, sağlıklı kalmak ve nörolojik hastalıklardan korunmak için beynin atık maddeleri nasıl dışarı attığını araştırıyor.

Alzheimer tedavisinde yeni araştırma: Beynin atıkları nereye gidiyor?
A+
A-
velux

Washington’dan iki bilim insanı ekibi, uyku sırasında beyinde titreşen yavaş bir elektrik dalgasının, Alzheimer hastalığıyla yakından ilişkili olan protein de dahil olmak üzere atık ürünleri beynin derinliklerinden yüzeyine ittiğine dair işaretleri ortaya çıkardı.

Beynin içinden geçen bir damar daha sonra bir boru görevi görerek atık ürünleri beyni ve vücudun geri kalanını ayıran bariyerden dışarı taşır. Bu onları böbrekler tarafından filtrelenmek üzere kan dolaşımına bırakır. 

Ancak yaşlanmayla, travmatik beyin hasarları ve kronik stres gibi nedenlerle sistem düzgün çalışmazsa bu atık ürünler beyinde birikebilir. Ayrıca bağışıklık hücrelerinin organa nüfuz etmesine izin vererek, dejeneratif beyin bozukluklarıyla bağlantılı iltihaplanmaya yol açabilir.

Çalışma fareler üzerinde yürütüldü; ancak araştırmacılar bulgularının Alzheimer hastalığı ve diğer bunama hastalıklarının olası nedenlerine ilişkin araştırmalarla örtüştüğüne inanıyor.

St Louis’deki Washington Üniversitesi’nde nörolog olan Dr. Jonathan Kipnis liderliğindeki bilim insanları, beynin, vücudun sıvılarını boşaltan bir ağ olan lenf sistemini kullanmadan, katı koruyucu bariyeri aşarak atıkları nasıl dışarı attığı sorusunu yanıtladı.

ATIK YÜKLÜ SIVI NASIL ATILIYOR?

Bilim insanları, atıkları taşıyan beyin omurilik sıvısının, beyni ve omuriliği çevreleyen kalın zara ve kan dolaşımına aktığı, vücudun lenfatik damarlarının bu sıvıyı temizleme görevini üstlendiği, beynin çevresinde çıkış noktaları ortaya çıkardı.

Birkaç hafta sonra, bu bilim insanı grubu bu bulguları daha da genişleterek atık yüklü sıvının bu çıkış noktalarına nasıl ulaştığını gösterdi.

Beyin uyurken nöronların senkronize, ritmik dalgalar halinde ateşlendiğini ve bunun beyin omurilik sıvısının beyinden geçerek kan-beyin bariyerini geçmesini sağlayan bir kuvvet ürettiğini bildirdiler.

Washington Üniversitesi’nden araştırmacı ve ikinci çalışmanın baş yazarı Dr. Li-Feng Jiang-Xie, “Bu nöronlar minyatür pompalardır. Senkronize sinirsel aktivite, sıvı akışını ve beyindeki kalıntıların uzaklaştırılmasını sağlar.”

“Bu süreci geliştirebilirsek, metabolik atıklar ve önemsiz proteinler gibi aşırı atıkların beyinde birikerek nörodejenerasyona yol açtığı Alzheimer ve Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere nörolojik hastalıkları geciktirme veya hatta önleme olasılığımız var.” dedi.

Bodrum Ev Emlak
ETİKETLER: , , , ,