DOLAR
35,4809
EURO
36,6345
ALTIN
3.077,82
BIST
9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
13°C
Muğla
13°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Açık
14°C
Cuma Açık
15°C
Cumartesi Açık
15°C
Pazar Çok Bulutlu
15°C

Ankara’da Masa Başında Oturup Plan Yapmakla Cennet Bölgeler Korunmuyor

Ankara’da Masa Başında Oturup Plan Yapmakla Cennet Bölgeler Korunmuyor
25.12.2024
21
A+
A-

Ankara’da Masa Başında Oturup Plan Yapmakla Cennet Bölgeler Korunmuyor

bodrumhaber.com

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan ve yaklaşık 7 bin flamingoya ev sahipliği yapan Tuzla Sulak Alanı için “Varoluş Planı” ve “Acil Eylem Planı” oluşturuldu. Bilim insanları ve çevre aktivistleri tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki yapılaşmanın durdurulması ve yerel aktörlerin harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.

Tuzla Sulak Alanı ve Güllük Dalyanı’nda Çalıştay Düzenlendi

Boğaziçi Mahallesi’nde gerçekleşen çalıştayda, “Yok oluşun eşiğinde Tuzla Gölü ve Güllük Dalyanı” başlığı altında ekosistemi tehdit eden unsurlar masaya yatırıldı. Mandalya Çevre Platformu, Boğaziçi Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Karia Kültür ve Sanat Derneği’nin düzenlediği etkinlikte çevre mühendisleri, bilim insanları ve doğaseverler yer aldı.

Çalıştayda, Tuzla Sulak Alanı’nın mevcut yönetim planı kapsamında yapılması gereken ancak uygulanmayan tedbirler dile getirildi. Sulak alanların korunması için “Acil Eylem Planı”nın hayata geçirilmesinin önemi vurgulandı.

Ankara’da Masa Başında Oturup Plan Yapmakla Cennet Bölgeler Korunmuyor

Sonuç Bildirgesi ve Öneriler

  1. Doğal ve kültürel mirasın korunması: Tuzla Lagünü ve Güllük Deltası’nın özgün kimliği yaşatılmalı ve yasa dışı uygulamalar sonlandırılmalı.
  2. Yerel aktörlerin katılımı: Ankara’dan yapılan masa başı planlarının yeterli olmadığı, yerel öncü aktörlerin ve STK’lerin aktif rol alması gerektiği belirtildi.
  3. Ekosistemin önemi: Çevrenin sadece flora ve fauna değil, bölge halkının da yaşam alanı olduğu vurgulanarak tüm tarafların iş birliği yapması gerektiği ifade edildi.
  4. Yapılaşmanın acilen durdurulması: Konut ve otel gibi projelerin lagün ekosistemini yok ettiği, bu yapılaşmaların yer altı sularını çekerek tuzlanmaya yol açtığı ve doğal yaşamı tehdit ettiği dile getirildi.

Yapılması Gerekenler

  • Boğaziçi-Bargilya Tuz Gölü üzerinden geçen karayolunun altındaki su giriş çıkış kanallarının doğru şekilde düzenlenmesi ve hidrodinamik analizlerle köprü yapılması.
  • Yerel yönetimler, belediye birimleri ve STK’ler arasında eşgüdüm sağlanması.
  • Sulak alanların doğal yapısına uygun olarak restore edilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması.
  • Çocuklara ve yöre halkına bölgenin önemi hakkında farkındalık çalışmaları yapılması.

Slogan: Yerel ve acil çözümler olmadan doğa korunamaz.

Kaynak: Anter Haber

Ankara’da Masa Başında Oturup Plan Yapmakla Cennet Bölgeler Korunmuyor