DOLAR
39,3562
EURO
45,6837
ALTIN
4.284,92
BIST
9.520,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
37°C
Muğla
37°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
34°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
32°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
30°C

Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Avustralyalı bilim insanları, küçük çocukların yanında sık sık telefon ya da tablet kullanan ebeveynlerin, farkında olmadan çocuklarının beyin gelişimine zarar verebileceğini ortaya koydu. Yeni araştırmaya göre bu alışkanlık, dikkat eksikliği, duygusal dengesizlik ve hatta depresyon riskini artırıyor.

Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor
12.05.2025
22
A+
A-

Araştırmada 15 binden fazla beş yaş altı çocuk incelendi. Sonuçlar, ekran kullanımına maruz kalan çocukların planlama, odaklanma ve organize olma gibi temel bilişsel becerilerde zayıf kaldığını gösterdi.

ÇOCUKLARDA ÖFKE VE KURAL TANIMAZLIK GÖZLENDİ

Çalışmada çocukların sadece bilişsel değil, sosyal ve duygusal becerilerinde de gerileme olduğu belirtildi. Bu çocuklar, paylaşmakta zorlanıyor, duygularını düzenlemekte başarısız oluyor ve daha sık öfke patlamaları yaşıyor. Ayrıca dışa dönük davranış sorunları, dürtüsellik ve kural çiğneme gibi problemler de artış gösteriyor.

İLGİ EKSİKLİĞİ HAYAL KIRIKLIĞINA YOL AÇIYOR

Ebeveyn ekran kullandığında çocukların dikkat çekme çabaları çoğunlukla gecikmeli, yüzeysel ya da tamamen yanıtsız kalıyor. Araştırmacılar, bunun çocuklarda hayal kırıklığına yol açtığını, bu duygunun ise zamanla depresyon ve kaygı gibi sorunlara dönüşebileceğini belirtiyor.

ZAMANLAMADAN ÇOK ALIŞKANLIK BELİRLEYİCİ OLUYOR

Araştırma, ebeveynlerin ekranla meşgul olmasının çocuğa direkt olarak ilgi göstermemesinden bağımsız olarak olumsuz etkiler doğurduğunu öne sürüyor. Yani ekran, sadece dikkat dağınıklığı yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda çocuğun gelişimini doğrudan etkiliyor.

Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Daha önce yapılan çalışmalara göre ebeveynlerin yaklaşık yüzde 70’i yemek yerken veya çocuklarıyla oynarken birden fazla kez teknoloji kullanıyor. Bu da çocuklarla geçirilen zamanın niteliğini ciddi şekilde azaltıyor.

DSÖ’DEN EKRAN SÜRESİ UYARISI

Dünya Sağlık Örgütü, iki yaş altı çocuklar için sıfır ekran süresi, iki ile dört yaş arası içinse günde en fazla bir saatlik ekran kullanımı öneriyor. Fazla ekran maruziyeti, çocuklarda göz sağlığından duygusal gelişime kadar birçok alanda risk oluşturuyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, “Ebeveynler çocukların ilk ve en önemli öğretmenidir” diyerek çocuğun gelişiminde tutarlı ve dikkatli ebeveynliğin önemine dikkat çekti. Cihaz kullanımının sınırlandırılması, çocukların sağlıklı gelişimi açısından kritik görülüyor.

ETİKETLER: , ,