DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
23°C

Atatürk ve Alaca Höyük

Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Çorum’da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip Alaca Höyük eserleri, Yapı Kredi Müzesi’nde ilk kez bir arada sergileniyor.

Atatürk ve Alaca Höyük
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın işbirliğiyle Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlanan ‘Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük’ sergisi geçici süreyle Yapı Kredi Müzesi’nde açıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hamit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan kazılarda çıkarılan Alaca Höyük eserleri, ilk kez bu sergide bir araya geldi.

Atatürk ve Alaca Höyük

Hitit Kralı mezar modeli ve buluntuları.

235 ESER YER ALIYOR

Sergi kapsamında Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Alaca Höyük Müzesi, Çorum Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden getirilen 235 arkeolojik ve etnografik orijinal eser kronolojik ve tematik bölümler altında sunuluyor. Küratörlüğünü Nihat Tekdemir’in, bilimsel danışmanlığını ise Tayfun Yıldırım’ın yaptığı sergi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Yapı Kredi Müzesi’nin işbirliğiyle gerçekleşti. Ziyaretçilerine adeta bir arkeoloji şöleni sunan serginin koordinatörlüğünü Bülent Gönültaş, Mehtap Ateş ve Nilüfer Babacan tasarımını ise Karşılaşmalar ekibi yaptı.

GURURLA BAHSETMİŞTİ

Alaca Höyük kazıları, Atatürk’ün önderliğinde başlatılan ulusal arkeoloji seferberliğinin ilk büyük ve modern kazısı unvanına sahip. Atatürk, 1 Kasım 1936 yılında TBMM’de yaptığı açılış konuşmasında Türk arkelogların Alaca Höyük’te elde ettiği başarıya dikkat çekmişti. Sergi de Atatürk’ün yaptığı şu konuşmayla başlıyor: “Türk Tarih Kurumu’nun Alaca Höyük’te yaptığı kazılar sonucunda ortaya çıkardığı 5 bin 500 yıllık maddi Türk tarih belgeleri, cihan kültür tarihinin yeni baştan incelenmesini ve derinleştirilmesini gerektirecek niteliktedir.” (1 Kasım 1936)

Atatürk ve Alaca Höyük

HASTA YATAĞINDA GÖRDÜ

Sergide 1936-1939 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk metodik klasik kazılarını yapan Arif Müfid Mansel tarafından Kırklareli Vize tümülüslerinden çıkarılan Roma Dönemi arkeolojik eserleri de yer alıyor. Mansel’in Vize tümülüslerinde yaptığı kazılarda ortaya çıkarılan eserleri Atatürk hasta yatağındayken görmek istemiş ve bunlar 1938 yılı sonbaharında Dolmabahçe Sarayı’na getirilmişti. Atatürk’ün bu eserleri dikkatle incelediği, sergide yer alan leylek ve tilki tasvirli altın yüzüğü parmağına takıp, Arif Müfid Mansel’e dönerek “Kazılara devam ediniz, memleketimizin kültür zenginliklerini daha çok bulacaksınız” dediği belirtiliyor. Atatürk’ün ömrünün son günlerindeki bu olay O’nun arkeoloji ve tarih araştırmalarına yönelik ilgisinin derinliğini gösteriyor.

ÜCRETSİZ GEZİLEBİLİR

Sergi, 10 Mart’a kadar İstanbul Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Müzesi’nde hafta arası 10.00-19.00, cumartesi günleri 11.00-19.00, Pazar günleri ise 12.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.

Aktur tatil sitesi