DOLAR
32,5591
EURO
34,8861
ALTIN
2.428,95
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C

Belediye Medyası

Aktur tatil sitesi

Milli ve dini bayramların kutlanmasında görsel, yazılı ve dijital medyaya yerel yönetimler tarafından reklam verilerek kutlanması, kime nasıl bir kazanç sağlıyor?

Kutlaması yapılacak konu ne olursa olsun, kıt kaynakların yerinde kullanılmasının dışına çıkılmaması gerekir diye düşünüyorum.

Önemli günlerde yapılan açıklamalar, eylemler her türlü koşulda haber olarak medyada yer alacaktır. Bayram harçlığı gibi önemli günlerde reklam verme adeti, ortadan kalkmalıdır.

Bodrum Haber olarak, bugünden itibaren bayram, seyran, yılbaşı gibi kutlamalar için yerel yönetimden gelen hiçbir reklamı kabul etmeyeceğiz.

Kendi ceplerinden harcayarak yaptıkları reklamlar hariç.

Nasıl olsa Bodrum Belediyesi’nin kendi yayın organlı olan bir gazetesi mevcut. Sosyal medyanın tüm mecralarında kendi reklamını yapmak için de çok sayıda basın mensubunu bünyesinde çalıştırıyor. Yayınlanacak reklam içerikli haberleri, bünyesinde yazdırarak tüm medyaya servis ediyor.

Gereksiz reklam vererek, kamu zararına yol açmamalıdır.

Merak ediyorum ve kamuoyunun da bilmesini istiyorum, Bodrum Belediyesi, belediye sınırları dışında hangi yayın kuruluşlarına  19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlaması için reklam ve ilan vermiştir? Bunun, tek tek rakamlarıyla yayınlanmasını istiyorum.

Bodrum Belediyesi, yine kendi sınırları dışında, kaç medya kuruluşuna abonelik veya farklı adlarla, fatura karşılığı kaynak sağlayarak kendisini haber yaptırmaya çalışıyor.

Yerel basına üç kuruşluk reklam verirken, hamuduyla götürenler bilinmelidir.

Muğla Büyükşehir Belediyesi içinde aynı şey geçerlidir. Reklam verme kriteri nedir? Kendilerine yakın medya kuruluşlarını mı tercih ediyorlar, yoksa adil bir kriterleri var mı bilemiyoruz.

Büyükşehir belediyesi hangi medya kuruluşuna ne kadar kaynak sağlıyor bilmeliyiz. Sonuçta halkın cebinden çıkan paralarla, kendi reklamlarını yapıyorlar.

Lafa gelince yerel medyanın öneminden bahsedip, yılda birkaç kez kutlanan gazeteciler gününde yemek daveti vermekle, önem verilmiş olmuyor yerel basın. Reklam verenler dahi, belediyeye muhalif olmayan yerel medya kuruluşlarını tercih ediyorlar.

Biz Bodrum Haber olarak bu çanağın içerisinde yer almadık ve yer almayacağız. Bodrum Haber muhaliftir. Bizi besleyen, halkın gösterdiği ilgi olacaktır.

Yerel yöneticiler, gerçekten yerel medyayı desteklemek istiyorsanız.

Sokak aralarına dahi girmiş ve üzerinden para kazandığınız, aslen çevre kirliliğine neden olan dijital, ışıklı ve ışıksız reklam panolarını ortadan kaldırın.

Gazetelerin içinde dağıtılan reklam föyleri hariç yine çevre kirliliğine neden olan, istemesek te araçlarımızın sileceklerinde, evimizin, işyerimizin bahçesinde, kapısında sıklıkla rastladığımız el ilanı dağıtılmasını yasaklayın.

Devasa yatırım yapanları, bazı organizasyonlara tırtıklatacağınıza yerel medyaya reklam vermelerini sağlamaya çalışın. Nasıl olsa sizin adınız kullanılarak sponsorlardan para alınıyor. Yada bizzat işin içinde olanlar mevcut.

O desteklediğiniz festival yada yarışlarda parayı götürenler kendilerini haber yapmaya çalışan medya kuruluşlarına sus payı olarak, üç kuruşluk reklam vermeye kalkıyorlar.

Ayrıca Bodrum’da yapılan bu organizasyonların akçeli işlerini devletin kurumları sıkı denetime tabi tutmalıdır. Kim, hangi dernek veya klüp adı altında bu işleri yapar gibi görünüp, cebe nasıl para indirmiş ortaya çıkarılmalıdır.

Ne olduğu belli olmayan festival, yarış, fuar gibi organizasyonların, belediye üzerinden reklam yaparak para kazanmalarına engel olun. Çıkar sağladığınız üç beş kişi parasına para katarken, gözlerinizi yummayın.

Yerel basın her zaman güçlü olmalı

Yerel basın güçlü olmalı ki, özellikle web üzerinden habercilik ulaşımı en kolay olan onlardır. Bodrum’un sesini geniş kitlelere ulaştırabilsin.

Bodrum’un en büyük geçim kaynağı olan turizm, dünya turizm ve medya kartellerinin iki dudağı arasındadır.

Bu güce karşı durabilmenin yolu, güçlü yayıncılıktan geçmektedir. Kendiniz güç yaratamazsanız başka kaynakları güç olarak görerek, ne olduğu belirsiz web sayfalarında para vererek, kendinizi haber yaptırıp, bunu da “dünyanın önde gelen turizm sayfası” diye hem turizmcilere, hem de halka yutturmaya çalışırsınız.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi son 14 ayda hangi medya kuruluşuna ne kadar para ödemiştir? Yeter mi yetmez, zaman aralığını son altı yıl yapalım kimsenin aklında soru işareti kalmasın.

Koca koca yatırımcılar kaçak, kucak inşaat yapanlar, bakın bir kimlerin sponsorudur. Yapılan tüm organizasyonlarda Bodrum’u talan eden ve halen talan etmeye devam eden firmalardan hangi organizasyonlar beslenmiş ve bunlara belediye öncülük etmiştir?

Vesselam…

Bodrum Ev Emlak
Yazarın Diğer Yazıları