DOLAR
34,7350
EURO
36,6623
ALTIN
2.954,19
BIST
9.951,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Çok Bulutlu
13°C
Muğla
13°C
Çok Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Yağmurlu
13°C
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C

Belediyelerin Borçlarının Tahsilatıyla İlgili Yeni Düzenleme Yürürlüğe Girdi

Cumhurbaşkanı Kararı ile belediyeler ve bağlı şirketlerin borçlarının tahsilatında yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Artık tüzel kişilik kapsamına belediyelere ait şirketler de dahil edilerek, vergi ve SGK borçları için mahalli idare paylarından kesinti yapılabilecek.

Belediyelerin Borçlarının Tahsilatıyla İlgili Yeni Düzenleme Yürürlüğe Girdi
27.11.2024
112
A+
A-

Belediyelerin Borçlarının Tahsilatıyla İlgili Yeni Düzenleme Yürürlüğe Girdi

Bodrum Haber

Belediyeler ve bağlı kuruluşların borçları, genel bütçe vergi gelirlerinden kesinti yapılarak tahsil edilecek.

Mahalli idarelerin ve bağlı şirketlerin borçları daha sıkı denetimle tahsil edilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile belediyeler ve il özel idarelerinin borçlarının tahsilatında yeni düzenlemeler getirildi. Daha önce yalnızca mahalli idareler ve bağlı kuruluşlarının borçları için uygulanan kesinti yöntemi, artık bu idarelere ait tüzel kişilikleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

Karara göre, tüzel kişilik, “il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşlarının doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları tüzel kişilik” olarak tanımlandı. Bu değişiklikle belediye ve il özel idarelerine bağlı şirketlerin vergi ve SGK borçları da ilgili idarelerin genel bütçe vergi gelirlerinden yapılan paylardan kesinti yoluyla tahsil edilecek.

Düzenleme ile ilgili maddelerde bazı terim değişiklikleri de yapıldı. Örneğin, “İller Bankası” ifadesi “İller Bankası Anonim Şirketi” olarak güncellendi. Ayrıca, büyükşehir ilçe belediyeleri de borç tahsilatına ilişkin düzenlemelere dahil edildi.

Kaynak: Cumhurbaşkanı Kararları Karar Sayısı: 9161

Yapılan değişiklikle “tüzel kişilik” tanımı eklenerek, il özel idareleri ve belediyelerin şirketleri de kapsama dahil edildi.

Buna göre, tüzel kişilik, “il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşlarının doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları tüzel kişilik” olarak tanımlandı.

Böylece bu tüzel kişiliklerin, vergi ve SGK borçları için de ilgili mahalli idare payından kesinti yapılabilecek.

Ayrıca, karara ekli listede yer alan kurumlar güncellendi.

Önceki durumda mahalli idareler ile bunların bağlı kuruluşlarının vergi ve SGK borçları “İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun” kapsamında genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylardan alınabiliyordu.

İdarelere ait şirketlerin borçları Bakanlar Kurulu kararıyla kapsam dışında bırakılmıştı.

CUMHURBAŞKANI KARARI

Karar Sayısı: 9161

Ekli “Büyükşehir Belediyeleri, Î1 Özel İdareleri, Belediyeler ve Bunların Bağlı Kuruluşlarının Borçlarına Karşılık Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilat Toplamı Üzerinden Ayrılacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar”ın yürürlüğe konulmasına, 5779 sayılı Kanunun 7 nci maddesi gereğince karar verilmiştir.

26 Kasım 2024

Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI

BÜYÜKŞEHÎR BELEDİYELERİ, İL ÖZEL İDARELERİ, BELEDİYELER VE BUNLARIN BAĞLI KURULUŞLARININ BORÇLARINA KARŞILIK GENEL BÜTÇE VERGİ GELİRLERİ TAHSİLAT TOPLAMI ÜZERİNDEN AYRILACAK PAYLARDAN YAPILACAK KESİNTİLERE İLİŞKİN ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR ESASLAR

MADDE 1-15/3/2010 tarihli ve 2010/238 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan Büyükşehir Belediyeleri, Î1 Özel İdareleri, Belediyeler ve Bunların Bağlı Kuruluşlarının Borçlanna Karşılık Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilat Toplamı Üzerinden Ayrılacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esasların başlığı “11 Özel İdareleri ve Belediyeler ile Bu İdarelere Bağlı Kuruluşların ve Bunlara Ait Tüzel Kişilerin Borçlarına Karşılık Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilat Toplamı Üzerinden Ayrılacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esaslar” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Esasların 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarının” ibaresi “il özel idareleri ve belediyeler ile bu idarelere bağlı kuruluşların ve bunlara ait tüzel kişilerin” şeklinde ve “İller Bankasına” ibaresi “İller Bankası Anonim Şirketine” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aym Esasların 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan “Büyükşehir belediyeleri,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “büyükşehir ilçe belediyeleri,” ibareleri eklenmiş, (ç) bendinde yer alan “İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşların” ibaresi “İl özel idareleri ve belediyeler ile bu idarelere bağlı kuruluşların ve bunlara ait tüzel kişilerin” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.
“e) Tüzel kişilik: İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşlarının doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları tüzel kişilikleri,”

MADDE 4- Aynı Esasların 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bu Esaslar kapsamında, il özel idareleri ve belediyeler ile bu idarelere bağlı kuruluşların ve bunlara ait tüzel kişilerin borçları aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:”

“(2) Bu Esaslar kapsamındaki büyükşehir belediyeleri ile bağlı kuruluşlar ve bunlara ait tüzel kişilerden olan alacaklar, alacaklı kuruluşlar tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğüne, bunların dışında kalan il özel idareleri ve belediyeler ile bu idarelere bağlı kuruluşlar ve bunlara ait tüzel kişilerden olan alacaklar ise İller Bankası Anonim Şirketine, birinci fıkrada yer alan sınıflandırmaya uygun olarak bildirilir.

(3) Büyükşehir belediyeleri ile bağlı kuruluşlar ve bunlara ait tüzel kişilerden olan alacaklar için Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünce büyükşehir belediye payından kesinti yapılırken, bu belediyelere İller Bankası Anonim Şirketi tarafından 5779 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca yapılan aktarımlar da dikkate alınır.”

MADDE 5- Aynı Esasların 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar” ibaresi “il özel idareleri ve belediyeler ile bu idarelere bağlı kuruluşlar ve bunlara ait tüzel kişiler” şeklinde ve dördüncü fıkrasında yer alan “il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşların” ibaresi “il özel idareleri ve belediyeler ile bu idarelere bağlı kuruluşlar ve bunlara ait tüzel kişilerin” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6- Aynı Esasların ekinde yer alan listede bulunan birinci, ikinci ve dördüncü gruplar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.