Muğla’nın Bodrum ilçesinde, MUÇEV Limited Şirketi tarafından geçtiğimiz yıl halk plajının ortasına kaçak olarak yapılan beach club işletmesine yönelik halk mücadelesi zaferle sonuçlandı. Bodrum Belediyesi’nin verdiği yıkım kararı ve kesilen para cezası sonrası, kamuya ait alanı işgal eden yapı tamamen söküldü. Çevre gönüllüsü Tuna Duygu Keskin, “Halkın malına sahip çıkarken belediye bizi yalnız bırakmadı. Şimdi plajın eski doğal haline dönmesini istiyoruz” dedi.
Bitez Halk Plajında Kaçak Yapıya Karşı Mücadele Sonuç Verdi
Geçtiğimiz yıl haziran ayında, Bitez Mahallesi’ndeki mavi bayraklı halk plajının tam ortasında MUÇEV Limited Şirketi tarafından inşasına başlanan kaçak beach club, Bodrumluların sert tepkisine neden olmuştu. Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın ortak kuruluşu olan MUÇEV tarafından yapılan 25 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeki ahşap platform, halkın plaj kullanım hakkını gasp etmişti.
İnşaatı engellemek için Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi öncülüğünde bölge halkı defalarca eylem, basın açıklaması ve forum düzenledi. Tepkilerin büyümesi üzerine platformun inşaatı yarım kaldı. Ancak platform, bir yıldır plajın ortasında atıl şekilde duruyor ve halkın tepkisini çekmeye devam ediyordu.
65 Bin TL Para Cezası Kesildi, Yıkım Gerçekleşti
Bitez gönüllüsü Tuna Duygu Keskin ve vatandaşların Bodrum Belediyesi’ne yaptığı yoğun başvurular, hukuk mücadelesiyle birleşince sonuç verdi. Bodrum Belediyesi, kaçak yapının kaldırılması ve MUÇEV’e 65 bin 910 TL idari para cezası verilmesi yönünde karar aldı. Belediyenin kararlı tavrı, uzun süredir halkın tepkisine rağmen değişmeyen durumu nihayet değiştirdi.
Platformun Kaldırıldığı Gün Emniyete İfade Verdiler
Kaçak yapı için suç duyurusunda bulunan Tuna Duygu Keskin ve sahil gönüllüleri, platformun kaldırıldığı gün ifade vermek üzere emniyete çağrıldı. Keskin, “Suç duyurumuzun işleme alınması ve aynı gün sökümün başlaması tesadüf değil. Sahilimizin bakir kalması için mücadelemiz devam edecek. Benzer kaçak yapılarla da hukuk önünde mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
İşçilerin üç gün süren çalışmasıyla prefabrik ahşap yapı, elektrik ve su tesisatları tamamen söküldü. Plaj alanı boşaltılarak halkın kullanımına yeniden açıldı.
Gözler Şimdi Diğer Kaçak Yapılarda
Bitez halkı ve çevre gönüllüleri, Bitez sahilinde ve Bodrum genelinde benzer şekilde izinsiz yapılan diğer yapıların da bir an önce kaldırılmasını bekliyor. Özellikle kıyı alanlarında yapılaşmanın hızla arttığına dikkat çeken gönüllüler, kamuya ait alanların hiçbir şekilde özel işletmelere peşkeş çekilmemesi gerektiğini vurguluyor. Bodrum Belediyesi’nin bu konuda atacağı adımlar, halk tarafından yakından takip ediliyor.