DOLAR
32,2000
EURO
35,0008
ALTIN
2.515,11
BIST
10.716,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
32°C
Muğla
32°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
27°C
Perşembe Açık
26°C
Cuma Açık
27°C

Bodrum Belediyesi Suçunu İtiraf Etti.

velux

Bodrum Belediyesi Suçunu İtiraf Etti.

Bodrum Belediyesi Suçunu İtiraf Etti.

Bodrum Çırkan Mahallesi, 2316 Parsel, Yapı Ruhsat Tarihi 14 Aralık 2023, Ruhsat No: 641, İmar durumu: Sosyo-Kültürel Tesis Alanı olan parselde yapılan 5 katlı bina için, “Bodrum’a Bu İhanet Yapılamaz” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Yazımın ardından konu, Bodrum’da ve tüm yurtta gündem oldu.

Lakin, Bodrum Belediyesi konudan bihaber, suçunu itiraf edercesine kamuoyuna açıklamada bulundu. Bu açıklamadan gerekli gördüğümüz alanları sizlerle paylaşmak istedim.

Bodrum Belediyesi Suçunu İtiraf Etti.

Bodrum Belediyesi açıklamasında; “Bahse konu Konacık Mahallesi 2316 Parsel için mülga Konacık Belediye Meclisinin 02.06.2009 tarih 37 sayılı kararı ile onaylanan Konacık Revizyon-İlave Uygulama İmar Planında parselin kullanım amacı “Sosyo-Kültürel Tesis Alanı” olarak belirlenmiştir.

Doğru, parsel “Sosyo-Kültürel Tesis Alanı” ancak; Konacık İmar Plan Notlarında bu alan tanımlanmamış, plan notlarında eksiklik vardır. Yapı ruhsatı, plan notunun 18.maddesi Sosyo Kültürel Merkezler”   esas alınarak yapı ruhsatlandırılmış.

Açıklama devam ediyor: “Yapı ruhsatında yapının kullanım amacının “Okul, Üniversite, Araştırma” olduğu, yapı ruhsatı mimari projesinde “eğitim birimi” olduğu görülmektedir.

Sosyo-Kültürel Tesis Alanı ve Sosyo Kültürel Merkezler’ de “Okul, Üniversite, Araştırma” adı altında yapı ruhsatı düzenlenemez. Ayrıca Sosyo Kültürel Merkezler’ de, 15 bin metrekare altında projelere, plan notu gereği, yapı ruhsatı düzenlenemez.

Açıklamadan devam edelim: “Mimari proje bodrum kat + zemin kat +1 normal kat olarak projelendirilmiştir. Bodrum kat tamamen toprak altında kalmaktadır/kalacaktır. Bodrum kat haricinde yapı yüksekliği ilgili plan notunda 10,50 metre (2 kat) olarak tanımlanmıştır.”

Gömleğin tüm düğmelerini yanlış iliklemek gibidir, en başından beri yanlış yaptığını, sonuna gelmeden anlayamıyorsun. Fakat yapı ruhsatını düzenleyenler halen yanlışı fark edemediler, yada bile bile yasa dışı yapı ruhsatı düzenlediler.

Açıklamanın sonu: “Yerindeki imalat ile ilgili olarak, Belediyemizce gerekli inceleme ve denetlemeler yapılmaktadır. “

Sormazlar mı adama “Yerinde yapılan incelemeler tamamlamadan hangi akla hizmet açıklama yapıyorsunuz?” diye.

Kabak gibi ortada her şey. İsterseniz ben yine anlatayım size; Kot ve yapılan kazıdan başlayın, bodrum katların yüksekliğini ölçün. Bodrum katlar, toprak altında kalması gerekirken açıkta. İki kat verilmiş, yüksekliği 5 er metreden 10 metre olması gereken binada, ara katlar yapılmış. Kısa ve öz olarak bu.

Gömleğin düğmeleri gibi, yanlış verilmiş yada zoraki verilmiş bir yapı ruhsatı.

Bu parsel özel mülkiyete konu edilemez, toplumun malıdır. 

Bu Parselde yapı ruhsatı düzenlenemez, hadi düzenlediniz baktınız “sosyo – kültürel alan” tanımı yok plan hükümlerinde, ne yapmanız lazım?

Onu da söyleyeyim. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine bakın, hadi orda da bulamadınız, planlama yapıldığı tarihte geçerli olan, planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine bakmalısınız. Orda bir şey yoksa, Mekansal Plan Yapma Yönetmeliğine bakınız. Orada da yoksa demeyeceğim, var var merak etmeyin. Tanımlara bakarsanız yapı ruhsatını neden düzenleyemeyeceğinizi anlarsınız.

Halkı yanlış bilgilendirmeye alışmış Bodrum Belediyesi. Verilmiş yapı ruhsatına aykırı inşaat yapıldığı halde, “nasıl olsa iskanda gelecekler” diye insanları uyutmaya kalkmayın.

Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü, halen devam eden inşaata yapı tatil zaptı düzenlemelidir. 

Çevre Bakanlığı İl Müdürlüğü, plan hükümlerine ve yapı ruhsatına aykırılığa göz yuman yapı denetim firması hakkında, yasal işlem başlatmalıdır.

Yapı sahibi hakkında, sosyo- kütürel tesis alanında konut yaptığı ve ilanla konut satışı yaptığı için gereken yapılmalıdır.

Bodrum Belediyesi Suçunu İtiraf Etti.

Sonuç; gömleğin düğmelerini yanlış ilikleyen Bodrum Belediyesi, yaptığı açıklamayla suçunu itiraf etmiştir. 

Yapı ruhsatında imzası bulunan, seçilmiş İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Hukukçu İlknur Ülküm Seferoğlu, tekrar aday olduğu meclis 1. Sırasından çekilmelidir.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras için söyleyecek bir şey bulamıyorum, Aziz Nesin geliyor aklıma.

Başını sokacak dam yapanlara kabus olanlar, sermayeye selam durmaya devam ediyorlar.

Vesselam…

polat-galle