Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, son günlerde yazılı basında yer alan geçici barınma hizmetleriyle ilgili bir açıklama yaparak, hizmetin sürekliliği ve amacı konusunda bilgilendirmede bulundu.
Yaklaşık 15 yıl önce hayata geçirilen geçici barınma hizmetinin, 65 yaş üstü ve engelli bireylerin kış şartlarında korunması amacıyla başlatıldığını belirten Mandalinci, zaman içinde bu hizmetin amacından uzaklaşarak uzun süreli konaklamalara ve kalıcı barınma beklentilerine dönüştüğünü ifade etti.
Geçici Barınma Hizmetinde Süreklilik Sorunu
Başvuru yapan vatandaşların bazılarının 9 ay ile 5 yıl arasında tesiste kalmaya devam ettiğini belirten Mandalinci, bu durumun gerçek ihtiyaç sahiplerine hizmet verilmesini engellediğini vurguladı. Kamu harcamalarındaki tasarruf tedbirleri doğrultusunda, 7 Kasım 2024 tarihinde alınan karar gereği geçici barınma hizmetinin 30 Nisan 2025 tarihinde sonlandırılmasına karar verildi.
Bu karar sonrasında, hizmetten faydalanan 41 kişinin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne yönlendirilmesi sağlandı, ancak yalnızca bir kişi huzurevi veya bakımevine yerleşmek istedi. Geri kalanlar, kalıcı konaklama talebinde bulunarak sosyal yardım kabul etmedi.
Hizmet Devam Edecek Ancak Kriterler Sıkılaştırılacak
30 Nisan 2025 itibariyle tesis tamamen kapatılmayacak, ancak geçici barınma hizmetinden faydalanma kriterleri yeniden düzenlenecek. 65 yaş altı bireyler, adli sicil kaydı bulunanlar ve psikolojik rahatsızlığı olan kişiler gibi belirlenen kriterleri karşılamayanlar hizmet dışında bırakılacak.
Başkan Mandalinci, sosyal belediyecilik anlayışıyla hiçbir vatandaşın mağdur edilmemesi için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü belirterek, bu sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için devlet kurumlarıyla ortak hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.