DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
38°C
Muğla
38°C
Açık
Pazartesi Hafif Yağmurlu
37°C
Salı Hafif Yağmurlu
34°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
34°C

Bodrum’da çok gergin liman ÇED toplantısı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde şehir merkezindeki iki halk plajının içerisine yapılacak Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi Projesi’nin yapımı için bugün düzenlenen ÇED toplantısı gergin anlara sahne oldu. Kavgayı polis önledi, toplantı tutanakları yırtıldı.

Bodrum’da çok gergin liman ÇED toplantısı
04.07.2024
68
A+
A-
polat-galle

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Kumbahçe Mahallesi’ndeki gemi yanaşma iskelesinin yeni proje ile büyütülerek Giritli Teyze ve Kumbahçe halk plajlarının içine alınarak, Bodrum Yolcu Limanı A.Ş. tarafından yapılma istenen Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi için hazırlanan projenin ÇED toplantısı Deniz ticaret Odası konferans salonunda düzenlendi.

Bodrum'da çok gergin liman ÇED toplantısı

TOPLANTI PROTESTOLARLA BAŞLADI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğü memurları ÇED raporunu hazırlayan şirket temsilcilerinin sunumu ile başlayan  başında  toplantıya katılan 20 STK temsilcisi, vatandaşlar, kaptanlar, turizmciler ve halk “Kumbahçe’de marina istemiyoruz” Kumbahçe’de marina cinayettir”, Kumbahçe’de iskele istemiyoruz” “Halkın plajlarına Marina istemiyoruz” yazılı dövizler açtı, alkışlar ve yuhalamalarla toplantıyı protesto etti.

“ÇED DOSYASINI HAZIRLARKEN UTANMADINIZ MI?”

ÇED Raporunu hazırlayan şirketin çevre mühendisi sunumunu yaparken verdiği bilgilerin yanlış olduğunu belirten TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan “Siz nasıl mühendis nasıl meslektaşsınız, halkı kandırmaya yanlış bilgiler vermeye utanmıyor musunuz, utanın utanın, projeyi hazırladığınız bölgede iki halk plajı ve denizlerin oksijen deposu Poseidon deniz çayırları var, hem karadan hem denizden yaratacağınız doğa katliamını, halka vereceğiniz zararı buradan anlatmıyorsunuz, dosya eksik ve yanlışlarla dolu. Bu dosyayı hazırlarken utanmadınız mı. İnsanlar denize girmek için sahil işgal eylemleri yaparken aynı bölgeye siz geliyorsunuz, yeter artık yeter bıktık sizden bıktık. Bu projeyi tek bir Bodrumlu bile istemiyor ” diyerek tepki gösterdi.

Proje kapsamında kazıklı iskeleler, yüzer iskele ve pontonlar, 10 metre eninde 240 metre uzunluğunda iskele, 2 adet 150 metrekare dolfin, bir adet 140 metre, 2 adet 115 metre rıhtım, 3 ayrı rıhtım ve 314.5 metre kazıklı iskele yapılacağı belirtildi.
 
KUŞADASI YAT LİMANINI ÖRNEK GÖSTERİNCE KAVGAYI POLİS ÖNLEDİ

 İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği Başkanı Korhan Bilgin yaptığı konuşmada, projeyi savunup “Kuşadası liman projesine de zamanında çevreciler ve vatandaşlar karış çıkmış tepki göstermişti, niye karış çıktığınızı bilmiyor musunuz” deyince, Bodrumlular Bilgin’e çok sert tepki gösterdi, daha fazla konuşmasına izin vermedi.

“ÇEKİRGE SÜRÜLERİ GİBİLER”

Muğla Mimarlar Odası Başkanı Gamze Türk ise 450 yat kapasiteli proje için hazırlanan 490 sayfalık ÇED dosyasının yanlışlarla , eksiklerle ve halkı kandırmaya yönelik bilgilerle dolu olduğunu belirterek “Aslında bu dosyaya bakılınca bu toplantının yapılmaması gerekir. Çünkü 490 sayfalık dosyada tek bur kamu, halk adı veya yararı geçmiyor. Bu proje iskele filan değil resmen marina projesi,  siz kimi kandırıyorsunuz. Projede sürekli varlıklı insanlar varlıklı insanlar adı geçiyor. Burada sadece varlıklı insanlarmı yaşıyor. Marinaların halka hiçbir faydası kamu yararı yoktur. 490 sayfalık dosyada birkez dahi kamu, halk, kamu yararı kelimeleri kullanılmamıştır. İktidarın amacı şu, bir yeri kullan sömür tüket bitir ve terk et. Bunlar çekirge sürüsü gibi Marmara’yı bitirdiler sıra Ege’ye geldi” ifadelerini konuştu.

Halkın arasına oturan ve şirketi destekleyen konuşmalar yapmak isteyen 2 kişiye vatandaşlar sert tepki gösterince, toplantıyı terk etmek zorunda kaldılar. Toplantı sık sık sloganlar ve tepkilerle devam etti.

Bodrum'da çok gergin liman ÇED toplantısı

“KOYLARI CEHENNEME ÇEVİRECEK”

TMMOB Bodrum Şubesi adına açıklama yapan Çevre Mühendisi Ahmet Acar ise hazırlanan ÇED dosyasının gerçekleri yansıtmadığını ve eksiklerle dolu olduğunu belirterek “Proje ile ilgili su, gürültü, atık su , arıtma, trafik, karada oluşturulacak işletmelerin sorunlarından hiç bahsedilmemiş. Katı atık, atık su, içme ve kullanma suyu, inşaat ve işletme aşamasında kullanılacak makine ve ekipmanların hesaplamalarının diyalektik olması gerekir. Kıyı Kentlerinde İklim Değişikliğinin Etkilerinin İncelenmesi Kumbahçe Mahallesi Örneği Aralık 2022 tarihli uluslararası yayınından bahsedilmemiş. Yayında yer alan Kumbahçe Mahallesi Kıyı taşkın modellemeleri, hidroloji haritası incelendiğinde burada böyle bir projenin yapılamayacağı anlaşılacaktır” dedi.
 
TUTANAK KAĞIDI YIRTILDI

Bakanlık temsilcilerinin kontrol etmekte zorlandığı toplantıda “Toplantının yapıldığına dair “ tutanak tutulmak istenince gerginlik çıktı. Salonda bulunan tutanak kağıdını alarak yırtıp yere attı. Bakanlık temsilcileri ve ÇED dosyasını hazırlayan şirket temsilcileri kaçarcasına toplantıyı terk etmek zorun kaldı. Toplantı sivil toplum örgütlerinin toplantının yapılamadığına dair hazırlanan tutanağın imzalanması ile sona erdi.

Kaynak: Sözcü
 

ETİKETLER: , , , ,