DOLAR
32,5746
EURO
35,3093
ALTIN
2.471,90
BIST
10.850,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
29°C
Muğla
29°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Açık
33°C
Cumartesi Açık
35°C
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Az Bulutlu
36°C

Bodrum’da liman projesine sert tepki

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ki Kumbahçe Mahallesi’ndeki gemi yanaşma iskelesinin yeni proje ile büyütülerek çarşı merkezine doğru büyütülmek istenmesi ve iki plajın yok edilecek olmasına Bodrumlular sert tepki gösterdi. 2 gün sonra düzenlenecek Bodrum Yolcu Limanı Projesi’nin ÇED toplantısı öncesi bir araya gelen STK’lar ve vatandaşlar projeyi istemediklerini belirterek sert tepki gösterdiler.

Bodrum’da liman projesine sert tepki
A+
A-
polat-galle

Muğla’nın Bodrum ilçesinde ki Kumbahçe Mahallesi’ndeki gemi yanaşma iskelesinin yeni proje ile büyütülerek çarşı merkezine doğru büyütülmek istenmesi ve iki plajın yok edilecek olmasına Bodrumlular sert tepki gösterdi.

LİMAN UĞRUNA BODRUM’UN TARİHİ 3 PLAJI YOK EDİLECEK

Kumbahçe Belediye Kafe’de toplanan ve şehir plancıları, jeoloji mühendisleri, mimarlar, inşaat mühendisleri, arkeologlar, kaptanlar ve vatandaşların bulunduğu grup Bodrum’un halka açık en önemli Giritli Teyze, Paşatarlası ve Kumbahçe plajlarının bu proje ile birlikTE yok edilerek limana dönüştürülmek istenmesine sert tepki gösterdiler.

ÇED TOPLANTISI ÖNCESİ SERT TEPKİ

Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri A.Ş tarafından Kumbahçe Mahallesi, Mantar burnu mevkiinde halen işletilmekte olan Bodrum Yolcu Limanı’nın büyütülmesi amacıyla  “Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi Projesi”nin yapımı için, 4 Temmuz Perşembe günü Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Toplantı Salonu’nda ÇED toplantısı yapılacak.

HALK BU PLAJLARI BİR DAHA KULLANAMAYACAK

Bodrum’da liman projesine sert tepki

Toplantı öncesi projeye karşı çıkan ve çoğunluğu Kumbahçe Mahallesi sakini olan vatandaşlar bir araya geldi. Kumbahçe Belediye Kafe’de toplanan vatandaşlar, en doğal yaşam haklarının ellerinden alınacağını, projenin hayata geçmesi durumunda Giritli Teyze, Kumbahçe  ve Paşatarlası plajlarını bir daha halkın kullanamayacağını ifade ettiler.

Bodrum ve Muğla Büyükşehir Belediyelerinden, halkın kullandığı plajların korunması için destek isteyen vatandaşlar, kruvaziyer gemileri geldiği zaman bölgede hali hazırda yaşanan karmaşa ile baş edilemediğini, yeni proje ile ise bölgenin kaldıramayacağı yoğunluk yaşanacağına dikkat çekildi.

Denize girme ve nefes alma imkanı buldukları iki plajın tekne bağlanması amacıyla yok edileceğini ifade eden mahalleli, projeye 130 tekne bağlama yeri adı altında başlanacak Yolcu Limanı-Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi’nin daha sonra Bodrum Limanı gibi 450 teknelik büyük bir liman olacağını savundular.

BU PROJE KİMİN YARARINA

Yapılan açıklamada “Trafik, otopark, hava kirliliği, deniz kirliliği, gürültü, ışık  denizden ve sahilden  halkın yararlanamaması yalnızca Kumbahçe’nin değil, Bodrum”un sorunu. Bu proje kimin yararına? bunu sorguladığımızda,   halkın ve yöre esnafının bu projeden bir kazancı yok, denilerek, sosyal olarak da çok fazla olumsuz etkisi olduğuna dikkat çekildi.Bu konu Bodrum, Kumbahçe için çok önemli. Plaj ve sahil halk tarafindan yogun olarak kullanılıyor. Denize gitmek güneşlenmek denizde yüzmek insan sağlığı için de değişik katkıları olan bir davranış, bu nedenle halk sağlığını da tehdit eden bir durum oluşmaması lazım. Vatandaşın denizi ve sahili kullanması hakkı olumsuz yönde etkilenicek. Deniz de yoğunlaşan araç kullanımı tehlike yaratabilir. Hava Kirliliği yapabilir. Paşatarlası ve Giritli Teyze halk plajları olumsuz etkilenecektir.  Söz konusu projenin kapsayacağı yerlerde sahilin,  halk tarafından yoğun olarak  kullanmasını olumsuz olarak etkilemektedir” denildi.

TEK BİR BODRUMLU BİLE PROJEYİ İSTEMİYOR

Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan “Bodrum’un kıyılarını koylarını rant amaçlı yağmaladılar, sıra şehir merkezinde halka açık üç plaja geldi. Dünyanın neresinde halk plajına liman yapıldığı görülmüş. Bu limanı buraya yapmayı düşünenler bölgenin alt yapısını ve halkı değil sadeec kazanacakları parayı düşünüyorlar. Projenin gerçekleşmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız, ÇED toplantısında Bodrumluların bu projeyi kesinlikle istemediğini haykıracağız” diye konuştu.

ÜÇ HALK PLAJINA BUNLAR YAPILACAK

Özel bir firma tarafından hazırlanan 491 sayfalık ÇED Başvuru Dosyası’nda yer alan bilgilere göre, en az dört feribot yanaşabilecek  iskeleler ve ilk etapta muhtelif boylarda yaklaşık 140 tekne bağlama yeri, alışveriş mağazaları, beach clup, müştemilat, cafe restoran, saniteri üniteleri,  gibi değişik yapılar inşa edilecek.

DENİZİN İÇİNE 300 METRE KAZIKLI İSKELE YAPILACAK

Kazıklı iskeleler, yüzer iskele ve pontonlar, 10 metre eninde 240 metre uzunluğunda iskele, 2 adet 150 metrekare dolfin, bir adet 140 metre, 2 adet 115 metre rıhtım, 3 ayrı rıhtım yer alıyor.

314.5 metre kazıklı iskelesi yapılacağı belirtiliyor.

Kaynak: Anter Haber